Αν υπάρχει ένα όνομα το οποίο έχει συνδεθεί με τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης της Πάτρας του γρήγορου φαγητού, αυτό είναι σίγουρα το Hambo. 

Μιλάμε για την πρώτη αλυσίδα fast food που εμφανίστηκε στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην Γούναρη, δίπλα από το Πάνθεον, κοντά στη στοά. Τα "Hambo" ξεκίνησαν την λειτουργία τους ως "Quick" και τότε στα μέσα της δεκαετίας του '80, έγιναν πασίγνωστα για τις στριφτές τους πατάτες, τα χάμπουργκερ και το κλαμπ σάντουιτς, την σαλάτα του σεφ και το κοτόπουλο πανέ. 

Πολλές από αυτές τις λιχουδιές του γρήγορου φαγητού έκαναν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά στο κοινό της Πάτρας και έγιναν ανάρπαστα. Το "Quick" και αργότερα τα Hambo, άνηκαν στον επιχειρηματία και πρώην πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννη Σταυρόπουλο. Λειτούργησαν αρχικά στην Γούναρη και στη συνέχεια στην Αγίου Νικολάου, μεταξύ της Ρήγα Φεραίου και της Αγίου Ανδρέου. HAMBO Για να μη τρώτε απο συνήθεια

Στις αρχές του '90 όταν πια τα Hambo είχαν αφήσει την σφραγίδα τους στον χώρο της εστίασης, ο Γιάννης Σταυρόπουλος πήγε και έφτιαξε ένα μεγάλο  κατάστημα με αυτό το brand, στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου, εκεί που βρίσκεται σήμερα το "Χωριάτικο". 

Το Hambo πέρασε στην ιστορία ως το πρώτο κατάστημα αλυσίδας γρήγορου φαγητού με Πατρινή επωνυμία και δημιουργό, ενώ πέρα από τις δικές του δημιουργίες, τα μεσημέρια έβρισκε εκεί κανείς και κλασικά πιάτα, με το σνίτσελ και το μπιφτέκι του, να κάνουν θραύση. 

Μάλιστα, η προμήθεια για τα προϊόντα της αλυσίδας αυτής, γινόταν μόνο από Πατρινά καταστήματα και επιχειρήσεις. Ήταν η πρώτη αλυσίδα γρήγορου φαγητού και στους Πατρινούς εκείνης της εποχής έχει μείνει αλησμόνητο αφού σε όλα γινόταν για αρκετά χρόνια το αδιαχώρητο.

Άλλα καταστήματα που έγραψαν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του γρήγορου φαγητού στην Πάτρα, σχεδόν την ίδια εποχή ήταν το "Φουρνάκι", το "Μαμ", το "Texas", το "Joys", το "Dragon" και το "Big Boy". 

*Στοιχεία και φωτογραφίες από την έκδοση Ιστορίες Εστίασης στην Πάτρα του 20ου Αιώνα της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου.