Νέα κανονιστική ετοιμάζει η δημοτική αρχή για τις λαϊκές αγορές και ήδη, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει ξεκινήσει συναντήσεις με εκπροσώπους των σωματείων. 

Στόχος είναι μέσα από τις συζητήσεις αυτές με τους εκπροσώπους των σωματείων να καθοριστεί από κοινού μια κανονιστική που θα βάλει ένα τέλος στο καθεστώς της αναρχίας και της αυθαιρεσίας που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες στις λαϊκές αγορές της Πάτρας.

Το όλο θέμα έφεραν στο προσκήνιο στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη οι ίδιοι οι επαγγελματίες που απασχολούνται στις λαϊκές αγορές της Πάτρας και έχουν τις απαραίτητες νόμιμες άδειες για να συμμετέχουν. 

Τότε είχαν στείλει επιστολή προς τον δήμο, ενημερώνοντας για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι οι μη παράνομοι μικροπωλητές έχουν φτάσει στο σημείο να παίρνουν τις κατοχυρωμένες θέσεις των νόμιμων που διαθέτουν την άδεια, καλώντας την να προχωρήσει σε παρεμβάσεις αφού υπήρχε (και υπάρχει ακόμα) σοβαρός κίνδυνος για να εκτροχιαστούν τα πράγματα. 

Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνωρίζει το πρόβλημα και τα ζητήματα που υπάρχουν στις λαϊκές αγορές και για αυτό προχώρησε ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο εκ των τεσσάρων σωματείων των επαγγελματικών που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σωματείων των παραγωγών και των οπωροεμπόρων, ενώ είναι να έχει συναντήσεις με τα σωματεία των εμπόρων ρουχισμού και υποδημάτων και των ιχθυοπωλών.


Τα ζητήματα που θα πρέπει να επιλύει

Στην κανονιστική που θα αποφασιστεί όταν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μία σειρά από λύσεις σε καίρια προβλήματα που υπάρχουν στις λαϊκές αγορές. 

Προβλήματα όπως το χωροταξικό, τα όρια δηλαδή που θα πρέπει να έχει η κάθε λαϊκή αγορά σε κάθε περιοχή, τις θέσεις των πάγκων, το που δηλαδή θα μπαίνει ο καθένας, το ζήτημα των αδειών για να προφυλάσσει τους νόμιμους από την δράση των παράνομων και αυτών που δεν έχουν άδεια, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα παράπονα που έχουν ακουστεί κατά καιρούς από κατοίκους και καταστηματάρχες για το θέμα της υγιεινής και της καθαριότητας, τα όσα αφήνουν πίσω τους οι επαγγελματίες, μετά το τέλος της κάθε λαϊκής. 

Πάντως, το κυρίαρχο θέμα για τη νέα κανονιστική είναι σίγουρα ο τερματισμός της ανομίας και της αυθαιρεσίας που χαρακτηρίζει τις λαϊκές, κάτι που έχει δώσει έδαφος ακόμα και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ποινικό κώδικα και την αστυνομία, όπως αυτό της διακίνησης των λαθραίων τσιγάρων, με  πρόσφατο παράδειγμα αυτό με τους αλλοδαπούς που έβγαλαν μαχαίρια μαχαίρια μεταξύ τους για να πιάσουν τις καλύτερες θέσεις.