Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε σήμερα τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αθετεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη διάσκεψη του Βερολίνου με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων που μεταφέρουν Σύρους μαχητές στη Λιβύη.

«Θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες μου αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ερντογάν στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο. Είναι μια αθετημένη υπόσχεση», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Είναι επιζήμιο για την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων και των χωρών του Σαχέλ».

Παράλληλα ο Γάλλος ηγέτης επανέλαβε ότι με τους Ευρωπαίους εταίρους του υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο «καταδικάζοντας τις εισβολές και τις προκλήσεις της Τουρκίας».

Πρόσθεσε ότι «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρόσφατη συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) για την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Ήδη στις 19 Ιανουαρίου ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε ζητήσει κατά τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να «σταματήσει» η αποστολή προς την Τρίπολη φιλοτούρκων Σύρων μαχητών για να πολεμήσουν στο πλευρό της ΚΕΕ και να τη βοηθήσουν να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη.