Αν οι start up επιχειρήσεις είναι το αύριο της επιχειρηματικότητας, με τις νέες τεχνολογίες να χαράζουν το μέλλον, τότε η εταιρεία που έστησε στην Πάτρα πριν από μερικά χρόνια ο Σπυρίδων Κοτσαλίδης, αποτελεί το ζωντανό και το καλύτερο παράδειγμα. 

Η εταιρεία του η TPL ήταν στις φιναλίστ της τελικής φάσης το 2019 για το ελληνικό βραβείο επιχειρηματικότητας ανάμεσα σε δυνατές συμμετοχές, ενώ τον χώρο της επισκέφτηκε ο ίδιος ο Αμερικάνος Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, όταν είχε έρθει στην Πάτρα πριν από μερικούς μήνες την άνοιξη του 2019.

Αν όλα αυτά σας είναι άγνωστα είναι όχι μόνο γιατί ο ίδιος ο Σπυρίδων Κοτσαλίδης είναι ένας επιχειρηματίας που ασχολείται αποκλειστικά με την εταιρεία του, μέρα και νύχτα, αποφεύγοντας τις τυμπανοκρουσίες και τους διθυράμβους και γενικότερα ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά και γιατί σε αυτή την πόλη υπάρχει πάντα η νοοτροπία του "κυνηγιού των σκιών", χωρίς ποτέ να έχουμε την τάση να αναδείξουμε τα επιτεύγματα των άλλων, αν δεν πάρουμε κάτι από αυτά, κρατώντας τα στο σκοτάδι. 

Ωστόσο, ένας άνθρωπος που από το... πουθενά σχεδόν, "έκτισε" στην Πάτρα μία εταιρεία που έφτασε να διεκδικεί το βραβείο επιχειρηματικότητας, ακολουθώντας μάλιστα τον δρόμο των νέων τεχνολογιών, σίγουρα αξίζει να προβληθεί ως παράδειγμα, όχι ο ίδιος ή η εταιρία του, αλλά τουλάχιστον η προσπάθεια του. Το patrasevents.gr επικοινώνησε με τον Σπυρίδων Κοτσαλίδη και μας μίλησε για το road trip της προσπάθειας που ξεκίνησε ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του. 


Η διάκριση στον "Envolve Award Greece"

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε το καθοριστικό βήμα έγινε με την συμμετοχή της εταιρείας του στον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Envolve.

"Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2012 ως Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας για να υποστηρίξει τα κορυφαία start up στην Ελλάδα" τονίζει ο Founder της TPL, μιλώντας στο patrasevents.gr. 

"Είναι ένας διαγωνισμός επιχειρηματικότητας για ιδέες ανεξαρτήτως κλάδου και χωρίς αποκλεισμούς. Βραβεύει λαμπρές ιδέες παρέχοντας χρηματοδότηση, καθοδήγηση και υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης.

Με την ολοκλήρωση έξι κύκλων βράβευσης, το Envolve Award Greece έχει ανακηρύξει συνολικά 27 νικητές. Οι νικητές λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη και συμβουλές από το Envolve και το παγκόσμιο δίκτυο υποστηρικτών του". 

Η εταιρεία του συμμετείχε στον διαγωνισμό αυτό με τις start up το 2019. "Το 2019 αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε ως εταιρεία με σκοπό να αναδείξουμε την τεχνογνωσία της TPL στις διεθνείς πωλήσεις online. Η ομάδα του Evolve Award αγκάλιασε την ιδέα μας από την πρώτη στιγμή προσφέροντας μας ένα βήμα για να την παρουσιάσουμε, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό". 

Η υποψηφιότητα της στα βραβεία της τελικής φάσης του διαγωνισμού ήταν σίγουρα μία δικαίωση για τον Σπύρο Κοτσαλίδη και τους συνεργάτες του. Ο ίδιος τονίζει: "Η TPL επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολύ δυνατές υποψηφιότητες ως φιναλίστ για το βραβείο επιχειρηματικότητας (Envolve Award) επιβραβεύοντας την αριστεία της TPL για τη στρατηγική της. Το βραβείο πυροδότησε μια αλληλουχία διασυνδέσεων με εταιρείες του χώρου αλλά και θεσμούς φέρνοντας νέες συνέργειες αλλά και επενδυτικές προτάσεις". 


Οι start up στην Πάτρα

Η ΤPL ασχολείται από το 2006 με το ηλεκτρονικό εμπόριο στον τομέα των autoparts.

"Το 2017 ήταν μια χρονιά καταλύτης καθώς η εταιρεία μπήκε σε μια νέα εποχή «ανοίγοντας» την πλατφόρμα που ανέπτυξε και σε άλλους κλάδους όπως τα cosmetics, το fashion και τα electronics. Το άνοιγμα αυτό έφερε συνεργασίες με industry leaders όπως η Frezyderm, Salomon, SuperDry, PepeJeans κ.α. καταγράφοντας πωλήσεις σε πάνω από 80 χώρες. 

Το όραμα της εταιρείας είναι να προσφέρει μια λύση εξωστρέφειας σε εγχώριους παραγωγούς προϊόντων που θέλουν να αναπτυχθούν διεθνώς". Η Πάτρα μπορεί, σύμφωνα με τον Σπύρο Κοτσαλίδη, να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των start up που αποτελούν το μέλλον στην αγορά εργασίας. 

"Η start up σκηνή στην Πάτρα είναι ιδιαίτερα ενεργή καθώς το οικοσύστημα ευνοεί την δημιουργία τους. Η Πάτρα γεωγραφικά είναι ιδανική για το επιχειρείν καθώς δεν έχει τα λειτουργικά κόστη της Αθήνας. Παράλληλα, υπάρχει εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό. Η πλειοψηφία του δυναμικού της TPL προέρχεται από αυτό το οικοσύστημα και μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι νέοι επιστήμονες της πόλης μας έρχονται στην ομάδα μας". 


Η επίσκεψη του Πρέσβη

Η επίσκεψη του Αμερικάνου πρέσβη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ήταν σίγουρα ένα ξεχωριστό γεγονός για την TPL.

O Σπυρίδων Κοτσαλίδης τονίζει πάνω σε αυτό: "Η επίσκεψη του Αμερικάνου πρέσβη κ. Τζέφρυ Πάιατ ήταν μια κομβική στιγμή για την TPL καθώς πέραν από την ηθική επιβράβευση των προσπαθειών της ομάδας, ήρθε και μια πολύ σημαντική επενδυτική πρόταση για επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις μας στην Πάτρα είχαμε την ευκαιρία να τον ξεναγήσουμε στους χώρους της εταιρείας και να του παρουσιάσουμε το business plan της εταιρείας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συζητήσαμε τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας της TPL με μέλη του επιτελείου του με σκοπό τις συνέργειες με Αμερικάνικες εταιρείες του χώρου". 

Η TPL θα είναι και πάλι υποψήφια για το βραβείο επιχειρηματικότητας, ενώ τα σχέδια του CEO της είναι πολλά. "Στα άμεσα σχέδια είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της TPL σε Ελλάδα και Αμερική, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για τους νέους της πόλης μας, καθώς και η επέκταση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων με την δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Logistics" τονίζει και προσθέτει:

"Έχοντας υποβάλει για δεύτερη χρονιά συμμετοχή στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (Envolve Award) ελπίζουμε φέτος να είμαστε ανάμεσα στους νικητές του διαγωνισμού".