Αγώνα δρόμου έχει ξεκινήσει η ΕΡΓΟΣΕ τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να επιτευχθεί η έναρξη των δρομολογίων του Προαστιακού από την Πάτρα στην Κάτω Αχαγιά, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. 

Η ημερομηνία που έχει δοθεί είναι για τις 3 Φεβρουαρίου, όμως, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, αυτό είναι κάτι δύσκολο να γίνει. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μία νέα ημερομηνία για την έναρξη των δρομολογίων, κάποιες μέρες αργότερα, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου μήνα. 

Το σίγουρο είναι ότι ο κύκλος των επαφών της ΕΡΓΟΣΕ με τους εκπροσώπους των φορέων για το όλο θέμα συνεχίζεται, έτσι ώστε να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και όταν ξεκινήσουν αυτή τη φορά τα δρομολόγια να είναι κάτι το οριστικό για να μην επαναληφθούν αυτά που είχαν γίνει την άνοιξη του 2019, όταν έγιναν τα εγκαίνια, χωρίς να έχουν διευθετηθεί όλες οι λεπτομέρειες που θα το υλοποιούσαν το έργο στην πράξη

Ακόμα και τώρα οι εκκρεμότητες αυτές παραμένουν. Εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με το επίπεδο της οργάνωσης, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τα δρομολόγια χωρίς προβλήματα. Δεν υπάρχει για παράδειγμα μέχρι ώρας πρόγραμμα δρομολογίων, δεν έχει γίνει γνωστό το ποιοι θα είναι οι μηχανοδηγοί που θα τα αναλάβουν, ενώ ερωτηματικό παραμένει, αν τελικά θα γίνουν προσλήψεις για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού και αν αυτό είναι αναγκαίο για την έναρξη των δρομολογίων. 

Εξάλλου, δεν έχει οριστεί η επίσημη τιμή των εισιτηρίων, ενώ ένα ακόμα θέμα είναι ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καμία καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για να γνωρίζει τι θα γίνει επιτέλους με αυτό το ζήτημα. Μη ξεχνάμε αρκετός κόσμος από την Πάτρα, αλλά και από την Δυτική Αχαΐα περιμένει την έναρξη των δρομολογίων που ήταν να ξεκινήσουν κανονικά από το καλοκαίρι του 2019. 

Το θετικό είναι ότι όλες οι εργασίες που αφορούν την υποδομή του έργου έχουν ολοκληρωθεί, οι σταθμοί, το σύστημα αυτόματων διαβάσεων και από αυτή την άποψη το έργο είναι έτοιμο. Στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ επιμένουν ότι αυτή τη φορά η έναρξη των δρομολογίων θα υλοποιηθεί και τα πάντα θα γίνουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτόν, τα δρομολόγια αρχικά θα είναι τρία με τέσσερα προς κάθε κατεύθυνση, ενώ σταδιακά όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι θα αυξηθούν για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Με βάση το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι σχεδόν σίγουρο ότι η γραμμή θα αγκαλιαστεί από τον κόσμο, τόσο από αυτούς που περιμένουν το τρένο για να πηγαίνουν στην εργασία τους, όσο και για αυτούς που θέλουν το τραινάκι για τους μήνες του καλοκαιριού για να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στις παραλίες της Δυτικής Αχαΐας.