Ο ιός της γρίπης και η έξαρση του τις μέρες που διανύουμε έχει αδειάσει τις σχολικές αίθουσες των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, με τους μισούς μαθητές να είναι άρρωστοι και στο κρεβάτι και τους άλλους να μένουν στο σπίτι τους, φοβούμενοι μην κολλήσουν. 

Η κατάσταση αυτή που συμβαίνει από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν και πάλι τα σχολεία, μετά τις διακοπές των γιορτών, έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, βάζοντας κινδύνους ακόμα και για την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα απουσιολόγια στα σχολεία της Πάτρας τις τελευταίες ημέρες είναι γεμάτα από ονόματα. 

Το υπουργείο μετά από έκκληση των γονέων και των εκπαιδευτικών καλείται να πάρει θέση και να δώσει μία λύση και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όπως ανακοινώθηκε δεν θα μετρούν οι απουσίες από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου θα διαγράφονται «κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας».

Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αποστείλει οδηγίες για την εποχική γρίπη με στόχο την προφύλαξη μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχικής γρίπης, έχει ξεκινήσει η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται εκ νέου η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

"Κατά την τρέχουσα περίοδο η δραστηριότητα της γρίπης κυμαίνεται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, θα πρέπει όμως για προληπτικούς λόγους να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης» αναφέρεται ακόμη στο κείμενο που θυμίζει ότι σκοπός της αποτελεί η ενημέρωση των εργαζομένων, των παιδιών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλων των Φροντιστηρίων και γενικότερα των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας σε ότι αφορά τα συμπτώματα της γρίπης, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.