Σκληρή απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις που έκανε σχετικά με τον άξονα Πατρών-Πύργου, έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής.

«Ο κ. Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της κυβέρνησης που χάρισε 500 εκατομμύρια πανωπροίκια στους εργολάβους, συνεπώς θα έπρεπε να είναι πάρα πολύ προσεκτικός πριν μιλήσει για «λογικές νταβατζήδων»… Ιδίως μάλιστα όταν αναφέρεται στο πολύπαθο έργο Πάτρα-Πύργος, το οποίο η δική του κυβέρνηση παρέλαβε έτοιμο να υλοποιηθεί και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά σκανδαλωδώς το έσπασαν στα 8 ικανοποιώντας τον εκλεκτό τους εργολάβο, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες» λέει χαρακτηριστικά. «Αν δεν είχαν κάνει αυτό το πολιτικό έγκλημα, σήμερα ο δρόμος θα ήταν έτοιμος».

Η αντίδραση του Υπουργού Υποδομών ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί έντονης ανησυχίας ότι το έργο θα πάει στις καλένδες με την τακτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, που έκανε ο κ. Τσίπρας κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Δήμαρχο Κυλλήνης-Ανδραβίδας, κ. Ιωάννη Λέντζα, στο πλαίσιο περιοδείας στον νομό Ηλείας.

«Είμαι ανήσυχος, γιατί φοβάμαι ότι θα πάει στις καλένδες το έργο. Είχαμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση στις 8 εργολαβίες. Οι πέντε ήδη είχαν ξεκινήσει, ήταν εν λειτουργία. Περιμέναμε την απόφαση από το ΣτΕ για την άλλη, και στις άλλες δύο περιπτώσεις, οι επιλαχόντες θα προκρίνονταν για να πάρουν το έργο για να το ξεκινήσουν» είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας λάθος την τακτική της νέας κυβέρνησης.

«Είναι μια τακτική που μας οδηγεί σε κινδύνους, και θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου διότι πιστεύω ότι ο κίνδυνος ο μεγάλος στον οποίο αναφέρομαι έχει να κάνει με τις μεγάλες καθυστερήσεις. Η εμπειρία μου λέει ότι η ΕΕ θα καθυστερήσει πάρα πολύ και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδεχθεί να δώσει σε ανάθεση ένα τόσο μεγάλο έργο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καραμανλής: Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου

Στον αντίποδα των παραπάνω δηλώσεων, ο κ. Καραμανλής τονίζει στη δήλωσή του τα εξής: «Η κυβέρνηση μας, με συνέπεια και σοβαρότητα, λύνει σύνθετα προβλήματα που κληρονόμησε. Λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Και εξασφαλίζουμε ότι ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου θα γίνει πραγματικότητα το συντομότερο δυνατό, έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση και για την επόμενη περίοδο, αν χρειαστεί.

Το ελληνικό δημόσιο δε θα ξοδέψει ούτε ευρώ παραπάνω για την υλοποίηση του έργου από το ποσό που έχει ήδη καθοριστεί με τις υπάρχουσες εργολαβίες».

Η διαμάχη έρχεται μια εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών σε τοπικούς βουλευτές για την τύχη του πολύπαθου έργου, το οποίο, εφόσον εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, θα ενταχθεί στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της κριτικής που άσκησε ο πρώην Πρωθυπουργός στην νέα κυβέρνηση, έθεσε σε προτεραιότητα το ζήτημα των υποδομών, κατηγορώντας την για εκδικητική λογική. «Εμείς δεν το κάναμε αυτό, τώρα βλέπω ότι η κυβέρνηση ιδιαίτερα στα θέματα υποδομών, τόσο στο θέμα του ΒΟΑΚ όσο και στο ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης όσο και σε σας εδώ, αλλά και σε ότι αφορά το έργο στην Πάτρα που αφορά την υπογειοποίηση, ακολουθεί μια τακτική, έργα που είχαν δρομολογηθεί, έργα για τα οποία είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, έργα τα οποία θα ολοκληρώνονταν, μετά από πολλά χρόνια, αλλά θα ολοκληρώνονταν το επόμενο διάστημα, σε μια λογική εκδικητική, σε μια λογική πολιτικής αντιδικίας δίχως λόγο, να τα καταργεί και να τα θέτει σε μεγάλη διακινδύνευση και σε ότι αφορά την χρηματοδότηση την οποία είχαμε εξασφαλίσει και εις ότι αφορά τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει στους ήδη υπάρχοντες παραχωρησιούχους» κατέληξε.