Έρχεται κάποια στιγμή στην επαγγελματική ζωή ενός ηθοποιού, αυτό που αποκαλούμε ευτυχής συγκυρία, που όλα κουμπώνουν αρμονικά για το ιδανικό αποτέλεσμα.

Αυτό θα λέγαμε πως συνέβη, λίγους μήνες πριν, στον Ιωάννη Αθανασόπουλο. Ο νεαρός ηθοποιός που λατρέψαμε ως Γιάννο στις Άγριες Μέλισσες, είδε τη ζωή του να αλλάζει μέσα σε μια νύχτα.

Μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου της σειράς, όλοι μιλούσαν για εκείνον κι όχι άδικα. Ο τρόπος που προσέγγισε το ρόλο που του ανατέθηκε, άγγιξε τους τηλεθεατές, που στο πρόσωπό του, είδαν ένα νέο ταλέντο.

Αυτήν την περίοδο, πρωταγωνιστεί στην ψυχοθεραπευτική κωμωδία Toc Toc, που έρχεται για τρεις παραστάσεις στην Πάτρα.

Θέλοντας να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον Ιωάννη Αθανασόπουλο, επικοινωνήσαμε μαζί του και εκείνος με χαρά δέχτηκε να μας απαντήσει στις ερωτήσεις που του κάναμε.


"Ήθελα να δοκιμαστώ σε χωράφια που δεν κατείχα"

P.E.: "Τοc Toc"... Τι σου τράβηξε το ενδιαφέρον σε αυτό το έργο;

Ι.Α.: "Τo "Toc Toc" αφορά έξι ανθρώπους, που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές και επισκέπτονται το γραφείο ενός ψυχιάτρου με σκοπό να μιλήσουν για το πρόβλημά τους. Το μήνυμά του είναι ότι όταν δείχνεις ενδιαφέρον και αγάπη έστω και για ένα δευτερόλεπτο στο συνάνθρωπό σου, μπορείς να ξεχάσεις το δικό σου πρόβλημα. Είναι ένα έργο το οποίο είχα δει στο παρελθόν δυο φορές και μου άρεσε γιατί είναι μια κωμωδία πολύ τίμια σε αυτό που προσφέρει στο κοινό, υπάρχουν στιγμές που οι θεατές ταυτίζονται και βλέπουν ουσιαστικά το δικό τους χαρακτήρα πάνω στη σκηνή. Το άλλο κομμάτι που με ιντρίγκαρε και είπα ότι θέλω να το κάνω ήταν ότι ήταν κάτι διαφορετικό, γιατί δεν είχα κάνει ποτέ κωμωδία ως επαγγελματίας ηθοποιός. Οπότε ήθελα, αν τύχαινε και μου γινόταν κάποια πρόταση, να δοκιμαστώ και σε χωράφια που δεν κατείχα".

P.E.: Είναι από τις παραστάσεις που έχουν διάρκεια στο χρόνο. Πού πιστεύεις οφείλεται η επιτυχία της;

Ι.Α.: "Παίζεται για έκτη χρονιά και ένατη θεατρική σεζόν. Νομίζω η επιτυχία έγκειται στο θέμα του έργου και στο γεγονός ότι το καστ δεν είναι ίδιο κάθε χρόνο, αλλάζει και ίσως ο κόσμος που έχει δει την παράσταση στο παρελθόν, τον ιντριγκάρει να τη δει με νέους ηθοποιούς".


"Έχω αρκετούς ψυχαναγκασμούς"

P.E.: Οι ήρωες της παράστασης έχουν ψυχαναγκασμούς. Εσύ έχεις και πως τους αντιμετωπίζεις;

Ι.Α.: "Πίστευα ότι δεν είχα, αλλά τελικά έχω αρκετούς, οι οποίοι κάθε ένα με δύο χρόνια μπορεί να αλλάζουν. Σταματάει το ένα προκύπτει κάτι άλλο. Τον τελευταίο καιρό αυτό που έχω σίγουρα είναι ότι όταν περνάω έξω από Γραφείο Τελετών κάνω πάντα το σταυρό μου και "φτύνομαι" πόσες φορές. Ακόμα, δεν περνάω ποτέ κάτω από πινακίδες. Επίσης, έχω ψυχαναγασμό με την καθαριότητα, δηλαδή όταν έρθει κάποιος στο σπίτι, θα βγάλει οπωσδήποτε τα παπούτσια. Κάποια στιγμή φτάνεις στα όρια της υπερβολής, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι κάτι που εμένα μου προκαλεί πρόβλημα στη ζωή μου, ίσως έχει προκαλέσει στον περίγυρό μου (γέλια)".

P.E.: Σε λίγες ημέρες έρχεσαι στην Πάτρα. Έχεις παίξει ξανά στην πόλη;

Ι.Α.: "Ναι πριν δύο χρόνια στο θέατρο Επίκεντρο με "Το Κάλεσμα της Λορίν". Ήταν πάρα πολύ ωραία και ο κόσμος απήλαυσε την παράσταση. Ξέρω ότι η Πάτρα στηρίζει πολύ το θέατρο".


Οι "Άγριες Μέλισσες" και η ανταπόκριση του κόσμου

P.E.: Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στις Άγριες Μέλισσες. Πώς θα περιέγραφες την πρώτη σου τηλεοπτική εμπειρία;

Ι.Α.: "Είναι σαν τον πρώτο έρωτα, χαραγμένη στην καρδιά και στο μυαλό μου. Είναι πολύ όμορφο αυτό που συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει από την ανταπόκριση του κόσμου, όταν εμφανίζομαι σε flashback σκηνές. Το απολαμβάνω πάρα πολύ και μ' αρέσει. Δεν ήξερα πως είναι ο χώρος της τηλεόρασης και βλέποντάς το τώρα, δεν ξέρω αν θα είναι έτσι και μετέπειτα, θεωρώ ότι είναι μια πολύ ωραία εμπειρία και μια όμορφη στιγμή για μένα".

P.E.: Φαντάζομαι θα σε ξαναδούμε...

Ι.Α.: "Θα με δείτε γύρω στα τέλη Φλεβάρη αν το υπολογίζω σωστά. Έχει έρθει μια σκηνή, η οποία θα γυριστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες".

P.E.: Μέσα από τη σειρά σε έμαθε περισσότερος κόσμος. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή του από τότε;

Ι.Α.: "Δεν έχει αλλάξει, απλώς έχω λάβει περισσότερες αγκαλιές από ότι στο παρελθόν και έχω κάνει περισσότερους διαδικτυακούς φίλους.
Το απολαμβάνω όλο αυτό που συμβαίνει. Στην αρχή, την πρώτη εβδομάδα ήταν πάρα πολύ έντονο, όμως τώρα είναι πιο ήπια τα πράγματα. Στην περιοδεία του Toc Toc που βρέθηκα στην επαρχία, ήταν πολύ συγκινητικό αυτό που έζησα, οι αγκαλιές του κόσμου. Δεν έχω να πω κακά πράγματα, μόνο καλά. Νιώθω ευγνωμοσύνη".


"Δεν μου έγινε επίσημη πρόταση για το YFSF"

P.E.: Το κομμάτι της αναγνωρισιμότητας, πώς το διαχειρίζεσαι;

Ι.Α.: "Στην αρχή ήταν δύσκολο να διαχειριστείς το κομμάτι με τις εκπομπές, γιατί ουσιαστικά μέσα σε ένα βράδυ αλλάζει η ζωή σου απότομα και ακαριαία. Είναι τρομερό όλο αυτό που γίνεται και εκεί προσπαθείς με το ήθος και την αξιοπρέπεια που έχεις, να βαδίσεις σωστά και να το διαχειριστείς όπως πρέπει. Ήταν σοκαριστικό γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσεις τους δημοσιογράφους με τις κάμερες, που θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για σένα. Σε εμένα δεν έχει αλλάξει κάτι, είμαι διπλά χαρούμενος".

P.E.: Πέρα από την πρόταση του κ. Σπυρόπουλου για το Toc Toc, είχες άλλες προτάσεις;

Ι.Α.: "Είχα συζητήσει διάφορα, αλλά επειδή εγώ είμαι άνθρωπος των άκρων και ήθελα να κάνω διαφορετικά πράγματα στο θέατρο, αποφάσισα να κάνω το Toc Toc. Σίγουρα συζητάω κάποια πράγματα και για φέτος και για του χρόνου το χειμώνα".

P.E.: Ισχύει ότι σου έγινε πρόταση για το YFSF; Θα το δοκίμαζες;

Ι.Α.: "Επίσημη πρόταση δεν έγινε, μόνο συζητήσεις για το αν τραγουδάω και θέλω να συμμετάσχω. Θεωρώ ότι για να είσαι σε αυτό το παιχνίδι πρέπει να έχεις πολύ καλές φωνητικές ικανότητες, να τραγουδάς καλά και να είναι κάτι που σου ταιριάζει. Εγώ θεωρώ ότι δεν ήμουν έτοιμος να το κάνω. Αυτοί που συμμετέχουν πρέπει να έχουν πολύ θάρρος. Είναι πολύ ωραίο όλο αυτό με τις μεταμφιέσεις και όλη η διαδικασία είναι μεγάλη πρόκληση, αλλά όχι δεν θα μπορούσα να το κάνω".


"Έδωσα υπόσχεση στον εαυτό μου να απολαμβάνω το τώρα και να μην αγχώνομαι για το μέλλον"

P.E.: Έχεις δηλώσει ότι πριν τις Άγριες Μέλισσες είχες σκεφτεί να τα παρατήσεις. Τώρα και μετά από όσα μεσολάβησαν, αν σε ρωτούσα τι θα μου απαντούσες;

Ι.Α.: "Κανείς δε ξέρει τι του ξημερώνει, απλώς φτάνεις σε ένα σημείο, όταν δουλεύεις κάμποσα χρόνια στο θέατρο, που περιμένεις να δεις μια εξέλιξη, να πας λίγο παρακάτω. Ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω γιατί είχα δώσει ένα χρονικό περιθώριο στον εαυτό μου, τώρα όμως αν με ρωτάς δεν σκέφτομαι τι θα γίνει μελλοντικά, γιατί θέλω να απολαύσω το τώρα και όλο αυτό που συμβαίνει. Ευελπιστώ και αναμένω υπέροχες επόμενες δουλειές και ρόλους που θα με εξελίξουν καλλιτεχνικά. Έχω δώσει μια υπόσχεση στον εαυτό μου να απολαμβάνω, που δεν το έκανα παλιά, το τώρα και να μην αγχώνομαι για το μέλλον, γιατί έτσι χάνεται η μαγεία".

P.E.: Ξεκίνησες από το θέατρο. Τι σημαίνει για σένα το να βρίσκεσαι πάνω στο σανίδι;

Ι.Α.: "Για μένα είναι μια μορφή ψυχανάλυσης το θέατρο. Βλέπω πολλές φορές τα όριά μου και πού μπορώ να φτάσω και με συγκινεί ιδιαίτερα όταν, επειδή έχω παίξει συνήθως σε μικρά θέατρα που ο κόσμος είναι πολύ κοντά σου, έχεις το θεατή δίπλα σου και βλέπεις πως μεταδίδεις το συναίσθημά σου σε αυτόν και αυτό τον συνεπαίρνει, τον συγκινεί, τον κάνει να γελάει, να προβληματίζεται. Μ' αρέσει αυτή η επαφή με τον κόσμο".


Οι ρόλοι που θέλει να παίξει και τα μελλοντικά του σχέδια

P.E.: Κάνεις όνειρα επαγγελματικά, υπάρχουν ρόλοι ή έργα που θα ήθελες οπωσδήποτε να παίξεις;

Ι.Α.: "Ένα έργο που μου αρέσει, το οποίο είχα κάνει στη σχολή και θα ήθελα να το παίξω και ως επαγγελματίας είναι ο "Ζωολογικός Κήπος" του Έντουαρντ Άλμπι. Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα έργα του Τσέχωφ".

P.E.: Κλείνοντας, ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Ι.Α.: "Ξέρω ότι θα συνεχίσουμε με το Toc Toc μέχρι το Πάσχα στην Αθήνα και περιοδεία σε κάποιες πόλεις. Επίσης, θα βρίσκομαι στο θέατρο 104 από 27 Απριλίου για δέκα παραστάσεις με το έργο “Nerium Park”, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και συνεχίζω στις Άγριες Μέλισσες σε flashback σκηνές όταν υπάρχει λόγος".