Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης, τα οποία καλούνται να χειριστούν κάθε χρόνο οι αρμόδιες αρχές και φορείς της Πάτρας, ενώ πολλά εξ αυτών, αφορούν στην χειρότερη μορφή τους, την σεξουαλική κακοποίηση.

Αποκαλυπτική και σοκαριστική, είναι η αντεισαγγελέας Ανηλίκων του Πρωτοδικείου Πατρών, Βασιλική Δημοπούλου, η οποία είπε ότι στην Πάτρα, έχουν καταγραφεί, ουκ ολίγες περιπτώσεις συγκάλυψης της κακοποίησης παιδιών, από τις ίδιες τις μητέρες τους, όταν το έγκλημα γίνεται από συζύγους ή συντρόφους τους.

Η κυρία Δημοπούλου, επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν, σε περιπτώσεις απομάκρυνσης του παιδιού θύματος από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Αν συγγενικά μέλη δεν αναλαμβάνουν την επιμέλεια, μεγάλος αριθμός παιδιών, φιλοξενείται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε νοσοκομεία, όπου αρχικά μεταφέρονται για εξετάσεις. Όμως, λόγω της έλλειψης δομών φιλοξενίας, λιμνάζουν σε παιδιατρικές κλινικές για χρόνια.

Ακόμα όμως, κι αν βρεθεί κάποια κοινωνική δομή, αυτή δεν είναι κατάλληλη για τις ψυχολογικές ανάγκες ενός κακοποιημένου παιδιού, δεδομένου ότι η επιλογή του χώρου, γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα, την διαθεσιμότητα των ιδρυμάτων.

Αναφερόμενη για παράδειγμα, στην κατάληξη τριών παιδιών από την Πάτρα, που είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, από τους ίδιους τους γονείς τους, από την ηλικία των 8 ετών, τα παιδιά αυτά σήμερα, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ δύο εξ αυτών, έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.


Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Πατρέων Κατερίνα Νικολακοπούλου, πρόσθεσε ότι, στα οκτώ χρόνια δράσης της δομής, στην Πάτρα, έχει δεχθεί πάνω από 700 εισαγγελικές παραγγελίες, για περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης.

Το φαινόμενο, όπως είπε, έχει κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, αφού τα περισσότερα περιστατικά, καταγράφονται στις νότιες συνοικίες της Πάτρας, και αφορούν κυρίως, παραμέληση της σωματικής και ψυχολογικής φροντίδας ανηλίκων.

Σημαντικά όμως είναι και τα περιστατικά, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Νικολακοπούλου, επισήμανε και αυτή, ότι η πόλη στερείται κατάλληλων δομών φιλοξενίας και τόνισε ότι, μόνη λύση είναι ο θεσμός της αναδοχής, ο οποίος πρέπει να προωθηθεί άμεσα με την Περιφέρεια.

πηγή: Πελοπόννησος.