Το έργο τέχνης του Μαουρίτσιο Κατελάν με τη μονωτική ταινία και την μπανάνα κολλημένη στον τοίχο, μεταφέρθηκε στο 55ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού και στο Πατρινό Καρναβάλι 2020

Όχι η μπανάνα, που έτσι και αλλιώς για όσους γνωρίζουν την ιστορία του πιο πολυσυζητημένου έργου του 2019, φαγώθηκε, αλλά το concept της. Τη θέση της μπανάνας του Κατελάν πήρε η σερπαντίνα του καρναβαλιού της Πάτρας, το πρωί του Σαββάτου στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στο "Κάνε το κομμάτι σου", σε ένα παιχνίδι που αφορούσε την εικαστική τέχνη και τη ζωγραφική. 

Η σερπαντίνα θα έλεγε κανείς ήταν η μετεμψύχωση της μπανάνας που είχε άδοξο τέλος. Την ιδέα είχε η συνεργασία δύο πληρωμάτων του 51 και του 239 (Οι Δήθεν Αδιάφοροι). Να μεταφέρουν σε άλλη μορφή αυτό το concept και να δώσουν έναν εντελώς μεταμοντέρνο ύφος (και κάτι παραπάνω μη σας πω...), από καλλιτεχνικής πλευράς, στο παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού.

Η κολλημένη σερπαντίνα έκανε αίσθηση στους περαστικούς που βλέποντας το κάθε έργο περίμεναν να δουν έναν πίνακα ζωγραφικής με σχέδια και χρώματα. Αντί αυτού οι καρναβαλιστές του 51 και του 239 κόλλησαν με μονωτική ταινία την σερπαντίνα και έγραψαν: "Προσοχή Εύθραστον" αφήνοντας στο έδαφος μία ολόφρεσκη μπανάνα (αδελφούλα με αυτή που φαγώθηκε στο Μαϊάμι;).   


Οι... Κατελανιστές της Πάτρας στη Ρήγα Φεραίου

Πρόκειται στην κυριολεξία για την αποκαθήλωση της μπανάνας. Μόνο που ελπίζουμε να μην ήρθε στο τέλος κανένας τύπου Ντατούνα (αυτό το κάθαρμα που την έφαγε γιατί λέει πεινούσε), εκεί στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και να δαγκώσει την σερπαντίνα όπως έγινε στην περίπτωση του διάσημου Ιταλού καλλιτέχνη. 

Γιατί αν η μπανάνα περνούσε το δικό της μήνυμα και είχε τόσο μεγάλη συναισθηματική αξία για τον Κατελάν που πουλιόταν στην τιμή των 120.000 ευρώ, άλλη τόση αξία έχει και για μας τους καρναβαλιστές η σερπαντίνα. Δεν έχουμε τιμή, ούτε την έχουμε βάλει - τουλάχιστον ακόμα - στο χρηματιστήριο της τέχνης. 

Όμως σίγουρα η σερπαντίνα που έχει συνδεθεί με την Πάτρα και την ιστορία του καρναβαλιού της, είναι κάτι σαν την μπανάνα του Κατελάν για μας τους Πατρινούς. Όποιος τολμήσει λοιπόν να τη φάει του ευχόμαστε να τον πιάσει κόψιμο και να πάει να τη βγάλει στη χρυσή λεκάνη τουαλέτας του ίδιου καλλιτέχνη, που εξαφανίστηκε από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας και ακόμα ψάχνουν να τη βρουν.

Οπότε μάλλον πάνω του θα τα κάνει όποιος τολμήσει... 


Η στιγμή της... φρίκης στο Art Basel στο Μαϊάμι