Η Ορεινή Φωκίδα παραμένει ένας παραμυθένιος τόπος, έτσι πνιγμένος στο παρθένο πράσινο καθώς είναι και μέσα στην πυκνή σκιά της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

«Ελβετία της Ελλάδας» την αποκαλούν συχνά για τα γραφικά χωριουδάκια, τις καταπράσινες πλαγιές, τις ρεματιές με τα γάργαρα νερά και τα έλατα ως εκεί που φτάνει το μάτι.

Στολίδι της περιοχής, η Άνω Μουσουνίτσα, ο γνωστός και πολυπαινεμένος Αθανάσιος Διάκος, όπως ονομάζεται επισήμως το χωριό από το 1959. Ένας ορεινός οικισμός σκαρφαλωμένος στα 1.000 μέτρα και προστατευμένος από τα επιβλητικά Βαρδούσια, περικυκλωμένος από πλατάνια, έλατα και καστανιές, στον οποίο δεσπόζει ο ανδριάντας του αγωνιστή Αθανάσιου Διάκου στην πλακόστρωτη πλατεία.

Δύο επιβλητικοί υπεραιωνόβιοι πλάτανοι συνθέτουν την ιδανική ατμόσφαιρα για ό,τι ακολουθεί στο ιστορικό χωριό με την πλούσια παράδοση. Εδώ το Μουσείο Αθανασίου Διάκου, εδώ και η ιστορική Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που στέκεται γαλήνια από το 1872.

Εδώ χτυπά η καρδιά της Ρούμελης, σε ένα όμορφο και ιδιαίτερο χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε τον χειμώνα. Η πλατεία του θα σας κλέψει την καρδιά, καθώς είναι η καρδιά του χωριού. Ολόγυρα ανοίγονται ποταμάκια και μονοπάτια για πεζοπορία, καθώς η φύση νιώθεις να σε καλεί.

Αθανάσιος Διάκος σημαίνει όμως και αυθεντικές ρουμελιώτικες γεύσεις, από το λαχταριστό ντόπιο κρέας μέχρι το γιαούρτι και τα άλλα παραδοσιακά τυροκομικά που θα γευτείς. Οι ταβέρνες της πλατείας δεν θα αφήσουν κανέναν παραπονεμένο, ξεχωρίζει όμως ο περίφημος Ραβάνης με τα φοβερά ψητά και το ακόμα πιο φημισμένο παγωτό.

Παγωτό κρέμα από 100% φρέσκο πρόβειο γάλα…