Ο Τεύκρος Σακελλαρόπουλος και ο Αντώνης Λέκκας έκαναν και πάλι το θαύμα τους και έφτιαξαν μαζί με τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας μία ταινία μικρού μήκους που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, ότι ο κινηματογράφος μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο γνώσης, εφόσον αξιοποιηθεί κατάλληλα από το εκπαιδευτικό σύστημα. 

Μιλάμε για την ταινία το Κάστρο με τις Μάσκες που παίρνει μέρος στον 10ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους που φέτος ονομάζεται "Cinema... διάβασες;". O διαγωνισμός διοργανώνεται από μία σειρά εκπαιδευτικών φορέων του υπουργείου Παιδείας, αλλά και του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ στηρίζεται από το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από το μη κερδοσκοπικό σωματείο "Δεσμός", από το ίδρυμα "Λαμπράκη" που από κοινού υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Νοιάζομαι και Δρω". 

Είναι η τρίτη ταινία που συνεργάζονται ο κ. Σακελλαρόπουλος και ο κ. Λέκκας, ενώ η μία από τις προηγούμενες δύο (το "2051", γυρίστηκε όταν ήταν ο κ. Λέκκας διευθυντής του 65ου Δημοτικού Σχολείου), άρεσε αρκετά και όταν είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο του 2017 είχε κάνει αίσθηση σε όλους όσους την είχαν δει. 

Η φετινή ταινία αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός που είχε γίνει στην Πάτρα για το οποίο δεν υπάρχουν και πολλές ιστορικές πηγές. Τον λιμό, τον επ' ονομαζόμενο "μαύρο θάνατο" που είχε κοστίσει την ζωή σε αρκετό κόσμο. Το φιλμ έχει ένα σενάριο που διευκολύνει τον σκοπό της ταινίας, με αρκετή φαντασία, ενώ είναι γυρισμένο με φόντο το Κάστρο της Πάτρας. 

Το μήνυμα της ταινίας θα έλεγε κανείς ότι συμπυκνώνεται στην τελευταία φράση: "Ακόμα και το Θάνατο μπορείς να ξεγελάσεις, εάν σκεφτείς!", κάτι που σημαίνει να μη μένεις παρατηρητής της μοίρας σου, αλλά να την τροποποιείς επεμβαίνοντας με τις πράξεις σου και προσπαθώντας να την κάνεις καλύτερη, τόσο για σένα όσο και για τους γύρω σου. 

Ο άνθρωπος άλλωστε μπορεί να αλλάξει τη μοίρα του, κάτι που έχει αποδειχθεί αρκετές φορές μέσα από την ιστορία. Αρκεί να βγάλει από πάνω του τη μάσκα και από μέσα του το φόβο. Τα παιδιά μέσα από την συμμετοχή τους σε αυτό το φιλμ είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία συναρπαστική εμπειρία και ταυτόχρονα να μάθουν ένα θέμα από την ιστορία που δύσκολα θα συναντούσαν στα σχολικά βιβλία. 

Αυτή την ταινία αξίζει να τη δείτε: 


Το Κάστρο με τις Μάσκες-1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ