Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, μαθαίνοντάς τους ότι όταν μοιραζόμαστε τα πράγματά μας με τους δικούς μας ανθρώπους, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι τους νοιαζόμαστε και ότι πραγματικά τους θέλουμε δίπλα μας. Είναι οι απλές, μικρές και καθημερινές κινήσεις, που έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ζωές των άλλων. Ωστόσο, παρατηρείται ότι το μικρό σας αρνείται να μοιραστεί οτιδήποτε με τους φίλους του και είναι λογικό να αναρωτιέστε τον λόγο για αυτήν την συμπεριφορά, ειδικά όταν έχετε προσπαθήσει να του εξηγήσετε τους λόγους που είναι καλό να μοιραζόμαστε.

Είναι όντως κτητικό;

Πριν σκεφθείτε ότι το μικρό σας τείνει να γίνεται κτητικό, πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα μικρότερα παιδάκια και ιδιαιτέρως τα νήπια, δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν τι σημαίνει το να μοιράζονται. Οπότε όταν τους προτείνετε να δώσουν για λίγο το παιχνίδι τους, δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι το μοιράζονται αλλά αισθάνονται ότι κάποιος τους το παίρνει. Μέχρι το παιδί να είναι διανοητικά και συναισθηματικά έτοιμο να μοιραστεί αλλά και να συνειδητοποιήσει γιατί το κάνει, μπορείτε να τους μιλάτε ενθαρρυντικά ώστε να προετοιμάσετε το έδαφος.

Γιατί δεν είναι έτοιμο;

Τα νήπια δεν γνωρίζουν ακόμη ότι αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με δικό τους χαρακτήρα και συμπεριφορά. Δοκιμάζουν αυτήν την ιδέα, χτίζοντας μια αίσθηση αυτονομίας, μέσα από το αίσθημα της ιδιοκτησίας: «Το παιχνίδι είναι δικό μου, άρα υπάρχω». Όταν λοιπόν, αρπάζουν τα παιχνίδια τους και τα κρατούν με όλη τους την δύναμη, δεν συμπεριφέρονται εγωιστικά αλλά πολύ περισσότερο δοκιμάζουν την υπόθεση που δημιουργούν ως ξεχωριστά άτομα. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι ακόμα δεν καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα μπορούν να ανήκουν και σε άλλους ανθρώπους.

Παράλληλα, το νήπιο δεν μπορεί να κατανοήσει την έννοια του χρόνου. Ως εκ τούτου όταν παραχωρούν το παιχνίδι τους, δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι είναι για λίγο και έτσι πιστεύουν ότι θα το χάσουν για πάντα. Ακόμα και ο προκαθορισμένος χρόνος, όπως το ένα λεπτό για κάθε παιδί, μπορεί να τους προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό, αφού δεν έχουν αποκτήσει ακόμα την αίσθηση του χρόνου. Η κοινή χρήση, που δεν χαρακτηρίζεται απόλυτα από καθορισμένο χρόνο, μπορεί να τα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

Στο μεταξύ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα δεν μπορούν να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους. Οπότε όταν βλέπουν κάτι που τους αρέσει, αυθόρμητα θα το πάρουν, ακόμα και αν δεν τους ανήκει ή αν προσπαθήσετε να τα αποτρέψετε. Παρομοίως ότι θέλουν να κρατήσουν κάτι για τον εαυτό τους, τότε πιθανότατα οι προτροπές σας να το μοιραστεί να μην πιάσουν.