Αν ήσαστε φίλος ή ακόλουθός της στα social media θα έχετε καταλάβει μέσα από τις αναρτήσεις της ότι η Ήρα Ειρήνη Κουρή, είναι άτομο "φεύγα", που δεν κολλάει στα συμβατά και που σου δίνει την εντύπωση ότι έχει τη δυναμική για να ανατρέπει τα δεδομένα. Ποιητικές και ταξιδιάρικες αναρτήσεις.

Ο ρόλος της στην προεδρία του Καρναβαλικού Οργανισμού και αυτά που έχουμε εισπράξει έως τώρα από το φετινό καρναβάλι, δείχνει ότι εκτός από μία γυναίκα ονειροπόλα είναι ένας άνθρωπος που ξέρει να κάνει τα οράματά του πραγματικότητα. Ήδη έκανε αλλαγές σε πρόσωπα, βάζοντας καινούρια σε θέσεις ευθύνης, προχωρώντας σε καινοτομίες όπως η γυναίκα τελάλης, διαμορφώνοντας όρους και κανονισμούς για να διορθωθούν ελλείψεις και κενά, ενώ στις προσπάθειές της είναι εμφανής η θέλησή της να βάλει λίγο περισσότερη τέχνη στο καρναβάλι της Πάτρας. 

Το πρώτο λοιπόν συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξάγει κάποιος από αυτούς τους λίγους μήνες που η Ήρα Κουρή έχει στα χέρια της τα ηνία του Καρναβαλικού Οργανισμού και του Πατρινού Καρναβαλιού, είναι ότι αν μη τι άλλο έχει όραμα για το καρναβάλι της Πάτρας. Και όταν κάποιος έχει όραμα οφείλουμε να τον ακούσουμε, να δούμε τα σχέδιά του, να περιμένουμε τα πεπραγμένα του. 

Η πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού Ήρα Κουρή μιλάει στο patrasevents.gr για το Πατρινό Καρναβάλι και το όραμά της. 

P.E. Όταν αναλάβατε πρόεδρος ποιο είναι το στοίχημα που βάλατε με τον εαυτό σας;

Πολλά στοιχήματα έβαλα... (χαμογελάει). Ένα από τα βασικά ήταν να οδηγήσω το καρναβάλι της Πάτρας στο να αποκτήσει μία άλλη φυσιογνωμία και να αναδειχθεί μέσα από αυτή η λαϊκή φύση της γιορτής. Για μένα αυτό είναι σημαντικό. Θεωρώ πώς ότι είναι λαϊκό είναι πηγαίο, είναι αυθεντικό και είναι τέχνη. Η λαϊκή δημιουργία που έχουν να κάνουν δηλαδή με τα στοιχεία εκείνα που έχουν αφομοιωθεί από τον λαό και από την κοινωνία, έχει μέσα της μία δυναμική που μόνο ώθηση μπορεί να δώσει στο καρναβάλι της Πάτρας.


P.E. Πώς θα ήταν το ιδανικό καρναβάλι για εσάς;

Το ιδανικό καρναβάλι για μένα θα ήταν αυτό που θα εξαπλωνόταν σε κάθε γειτονιά της Πάτρας, θα αναβίωνε το λαϊκό στοιχείο και η αποκριά και φυσικά αυτό που θα κατόρθωνε να περιορίσει το τελευταίο Σαββατοκύριακο τα φαινόμενα εκείνα που μας προσβάλλουν ως άτομα και ως κοινωνία, κάνοντας κακό στη γιορτή. 

P.E. Η ιδέα να βάλετε φέτος γυναίκα τελάλη σε τι αποσκοπούσε;

Ήταν μια ιδέα που είχε σαν στόχο της να δείξει ότι η γυναίκα, ο τελάλης με τη γυναικεία φωνή μπορεί να ανταποκριθεί σε όλους τους κοινωνικούς ρόλους και να αντεπεξέλθει στις όποιες δυσκολίες. Δεν έγινε ανταγωνιστικά, ούτε είχε σαν σκοπό της η κίνηση αυτή να βάλει στο περιθώριο τους άνδρες. Ήθελε όμως να αναδείξει την αξία της γυναίκας. Άλλωστε ως άτομο δεν δέχομαι τα στερεότυπα των κοινωνικών ρόλων, τα απορρίπτω.

P.E. Σαν θεατής πώς είδατε την τελετή έναρξης;

Στόχος της τελετής έναρξης ήταν να γίνει ένα μουσικό πάρτι στην πλατεία Γεωργίου για να περάσει καλά ο κόσμος, έχοντας όμως και ορισμένα στοιχεία από αυτά που θα ήθελα να ενσωματώσω στο μέλλον στο Πατρινό καρναβάλι. Στοιχεία όπως το 3D mapping, τα ακροβατικά, ο χορός, οι μάσκες. Σαν θεατής λοιπόν ένιωσα ότι σε μία εκδήλωση που απέφυγε το υπερβολικό, το εντυπωσιακό και το πανάκριβο, μπόρεσα να χορέψω και να περάσω καλά με τους διοργανωτές να με σέβονται και να μου προσφέρουν κάτι ποιοτικό.


P.E. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έλλειψη μάρκετινγκ και προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού. Τι έχετε κάνει φέτος για αυτό;

Έχουμε έρθει σε επαφή με συλλόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δίνοντας ή στέλνοντας τους αφίσες, κονκάρδες και άλλα πράγματα σημαντικής αξίας από το καρναβαλικό υλικό. Συμμετέχουμε στις τουριστικές εκθέσεις της Περιφέρειας για την προβολή του Πατρινού Καρναβαλιού και σε κάθε τέτοια εκδήλωση, ενώ έχουμε ανακαινίσει τη σελίδα μας στο διαδίκτυο, αλλά και ενεργοποιήσει τις σελίδες του Πατρινού Καρναβαλιού στα social media.

Παράλληλα, απαντάμε σε κάθε πρόσκληση που μας έχει γίνει από τα ΜΜΕ και μέσα στο επόμενο διάστημα το καρναβάλι της Πάτρας θα προβληθεί σε τηλεοπτικά κανάλια και αθηναϊκά ΜΜΕ. Παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις του καρναβαλιού της Πάτρας θα προβληθούν από την ΕΡΤ.

Αυτό που με συγκίνησε είναι το ενδιαφέρον που έδειξαν πολλά ΜΜΕ από την Αθήνα και από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι και τη Μακεδονία, για το καρναβάλι της Πάτρας, αμέσως μετά την τελετή έναρξης, παίρνοντάς μας τηλέφωνο, ζητώντας μας συνεντεύξεις, αλλά και ρωτώντας μας για το τι θα κάνουμε φέτος.

P.E. Ποια είναι η συνεργασία σας με τα καρναβαλικά πληρώματα και τι έχετε αποκομίσει από τις συζητήσεις μαζί τους;

Καταρχάς η κόντρα που υπήρχε μεταξύ του δήμου και των καρναβαλιστών έχει εξoμολυνθεί πλήρως. Νομίζω ότι αυτή η κόντρα έκανε καλό και στους δύο. Η συνεργασία του καρναβαλικού οργανισμού με τους καρναβαλιστές είναι άψογη.

Μένει αυτό το αγκάθι για το χώρο που θα στεγάσει τα πληρώματα στο να κάνουν τις εργασίες τους. Κάνουμε προσπάθειες και ψάχνουμε ένα χώρο που να τηρεί τις προδιαγραφές που χρειάζονται τα πληρώματα για να μας παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ασφαλώς είναι απαραίτητος.

Ξέρετε ότι έχω την άποψη ότι όταν προσπαθείς ειλικρινά να βοηθήσεις τον άλλο, τότε ο ο άλλος σε σέβεται. Δεν έχω αισθανθεί σε καμία περίπτωση ότι οι καρναβαλιστές προσπαθούν να μου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια. Το αντίθετο. Σέβονται τον καρναβαλικό οργανισμό και τον δήμο και φυσικά αγαπούν το καρναβάλι και την Πάτρα.

P.E. Πείτε μας δύο λόγια για το καρναβαλικό συνεργείο. Τι ετοιμάζουν φέτος πέρα από τους μπάστακες που βλέπουμε στην Πάτρα;

Σας άρεσαν εσάς οι μπάστακες; Είναι τεράστια η προσπάθεια που γίνεται στο Πετρωτό από τα μέλη του καρναβαλικού συνεργείου. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν τα παιδιά δίνουν το καλύτερό τους εαυτό, δουλεύοντας φέτος για πρώτη φορά χωρίς τον Πέτρο Βρυώνη, μια εμβληματική φυσιογνωμία του καρναβαλικού συνεργείου που πλέον συνταξιοδοτήθηκε και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Δεν είμαι σε θέση ακόμα να σας πω τον ακριβή αριθμό των καινούριων κατασκευών που θα δούμε φέτος, αφού ακόμα είμαστε σε φάση παραγωγής. Νομίζω ότι τα καινούρια άρματα που θα δούμε αυτή τη χρονιά θα είναι τουλάχιστον οκτώ. Όμως το καρναβαλικό συνεργείο θα είναι έτοιμο για φέτος από κάθε άποψη γύρω στα τέλη Γενάρη με αρχές του νέου μήνα.


P.E. Το καρναβάλι των μικρών τι καινοτομίες θα έχει και πώς θα αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα περασμένα χρόνια;

Στο καρναβάλι των μικρών προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τον κανονισμό, τελικά καταφέραμε να τον τροποποιήσουμε. Η κάθε ομάδα που παίρνει μέρος στην παρέλαση θα δηλώνει τον αριθμό των παιδιών που έχει ως μαθητές, αλλά και τον αριθμό των μελών που συμμετέχουν σε αυτή και βγαίνουν μαζί με τα παιδιά.

Ένα παιδάκι που θέλει να πάρει μέρος μαζί με το αδελφάκι του, χωρίς να είναι στην ομάδα του σχολείου, τότε θα πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση, ενώ ένα γκρουπ που συμμετέχει στο καρναβάλι των μικρών δεν θα βγαίνει με την ίδια στολή στο καρναβάλι των μεγάλων. Είναι προβλήματα που παρατηρήθηκαν τα περασμένα έτη και έπρεπε να διορθώσουμε τόσο για την ασφάλεια των μικρών καρναβαλιστών, όσο και για την καλύτερη αισθητική της παρέλασης. 

P.E. Ξέρετε ότι δεν έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα να πάρουν στολές. Θα κάνετε κάτι για αυτό;

Αν έχουμε τέτοια αιτήματα θα τα εξετάσουμε. Μέχρι ώρας δεν μας έχει έρθει κάτι τέτοιο. Εμείς ως καρναβαλικός οργανισμός και ως δήμος ετοιμάζουμε να κάνουμε κάτι για τα παιδιά των λαϊκών φροντιστηρίων. Να βγάλουμε δηλαδή ένα γκρουπ για το καρναβάλι των μικρών που θα συμμετέχουν με δωρεάν στολή τα παιδιά.

P.E. Τι έχετε ετοιμάσει φέτος για τις καρναβαλουπόλεις;

Οι καρναβαλουπόλεις θα είναι τρεις περιφερειακές και δύο κεντρικές στα Ψηλαλώνια. Το θέμα τους θα είναι η ανακύκλωση και η αναγκαιότητα αυτής. Η γνωμοδοτική επιτροπή ήδη έχει προτείνει ορισμένες προτάσεις για παιχνίδια και δράσεις που πρόκειται να περάσουν από το Δ.Σ. του καρναβαλικού οργανισμού, έτσι ώστε να ενεργοποιήσουν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα έλεγα ότι είναι παραμύθια και βιωματικά παιχνίδια και θα έχουν concept, στόχευση, ενημέρωση και γνώσεις γύρω από αυτό το θέμα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά στην ανακύκλωση και να τα ενεργοποιήσουν στη συνέχεια, έτσι ώστε να ενισχύσουν την προσπάθεια που γίνεται.


P.E. Στα φετινά Μπουρμπούλια θα δούμε κάτι το διαφορετικό;

Όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος ο παραδοσιακός χορός των Μπουρμπουλιών θα γίνει από το Royal. Κατά συνέπεια ως καρναβαλικός οργανισμός δεν έχουμε κάνει παρεμβάσεις για τη διοργάνωσή του. Ως γυναίκα λέω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλές. Επιφυλάσσομαι για του χρόνου.

P.E. Στις καρναβαλικές παρελάσεις θα γίνει κάτι καινούριο για να αναδειχθεί περισσότερο το θέαμα;

Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει τόσο στο διοικητικό συμβούλιο, όσο και στην γνωμοδοτική και το έχουμε συζητήσει αρκετά. Ωριμάζουν σκέψεις και κάποιες από αυτές ίσως να τις δούμε στις φετινές παρελάσεις. Πρώτα όμως θα τις συζητήσουμε με τα πληρώματα, αφού ολοκληρωθεί η περίοδος των αιτήσεων συμμετοχής τους, σε σύσκεψη που θα γίνει. Δεν θα έρθουμε σε καμία περίπτωση σε κόντρα ή σε ρήξη με τα πληρώματα.

Η τάση είναι να διευκολύνουμε τα καλλιτεχνικά πληρώματα, αυτά που έχουν να μας παρουσιάσουν όμορφα πράγματα που προωθούν την αισθητική του Πατρινού καρναβαλιού, αρκεί και αυτά να σεβαστούν το σύνολο και το ρυθμό της παρέλασης. Σίγουρα πάντως όταν κάποιος έχει δουλέψει για να παρουσιάσει κάτι πρέπει να το αναδείξει. Τα καλλιτεχνικά πληρώματα αξίζουν τον σεβασμό μας.

P.E. Με τα υπεράριθμα πληρώματα βλέπουμε ότι οι τιμωρίες δεν τους πτοούν...

Επειδή αυτή τη στιγμή είμαστε μία καινούρια διοίκηση στον οργανισμό και στη γνωμοδοτική επιτροπή, η αλήθεια είναι ότι για φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Έχουμε όμως ετοιμάσει αλλαγή του κανονισμού που θα ισχύσει για τα επόμενα καρναβάλια για όλους και για όλα. Φέτος στη σύσκεψη που θα κάνουμε με τα καρναβαλικά πληρώματα θα γίνει απόλυτα κατανοητό στους εκπροσώπους τους ότι θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και τους όρους της διοργάνωσης.

Τα υπεράριθμα πληρώματα είναι κατά την άποψή μου ένα νοσηρό φαινόμενο για Πατρινό καρναβάλι. Το είχα πει και σε δύο επικεφαλής τέτοιων πληρωμάτων που ήρθαν να κάνουν αίτηση. Όταν τα πνευμόνια ενός οργανισμού είναι άρρωστα τότε ο οργανισμός αργοπεθαίνει.

Έτσι γίνεται με το καρναβάλι και τα υπεράριθμα. Εμείς δεν θα αφήσουμε το καρναβάλι να πεθαίνει και αυτή η είναι η άποψη όλων τόσο στον καρναβαλικό οργανισμό, όσο και στη γνωμοδοτική. Στον νέο κανονισμό που θα περάσουμε η πρόθεσή μας αυτή θα φανεί.


P.E. Είπατε ότι φέτος το καρναβάλι για τους Πατρινούς θα είναι κάθε μέρα...

Και έτσι είναι. Με το που ξεκινά ο Φεβρουάριος έχουμε ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με δράσεις και εκδηλώσεις σε καθημερινή βάση, όχι μόνο στο κέντρο της Πάτρας, αλλά σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνοικίες και γειτονιές.

P.E. Πίσω από αυτή τη διοργάνωση υπάρχουν δεκάδες εθελοντές. Τι μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;

Όλα τα μέλη της γνωμοδοτικής, αλλά και της κριτικής επιτροπής είναι εθελοντές. Κάνουν πράγματα για το καρναβάλι, ονειρεύονται για το καρναβάλι, έχουν σχέδια για το καρναβάλι γιατί το αγαπούν πάνω από όλα. Αυτό που θα είχα να τους πω είναι ότι κρατάτε γερά. Αντέχουμε.

P.E. Τι κίνητρα θα δίνατε στους νέους για να ασχοληθούν με το απολλώνιο πνεύμα του καρναβαλιού και όχι μόνο με το διονυσιακό;

Αυτό είναι το στοίχημα. Ξεκινάμε παρεμβάσεις από φέτος που θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια. Θα πάμε σε σχολεία για να προάγουμε το καρναβάλι. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε βάση στην παιδεία για την ανάδειξη του καρναβαλιού. Έχει εκλείψει η καρναβαλική παιδεία από τους έφηβους καρναβαλιστές, από τους καρναβαλιστές της τελευταίας γενιάς. 

Νομίζουν ότι το καρναβάλι είναι μία μαυροδάφνη, η παρέλαση και ο χορός. Λάθος το καρναβάλι είναι παιδεία, είναι τέχνη, είναι πολιτισμός. Και αυτό για να το περάσουμε στους νέους θέλει χρόνο, υπομονή και επιμονή. Όμως είναι ένα από τα στοιχήματα που έχουμε βάλει. Να δείξουμε και να μάθουμε στους νέους, στις γενιές που έρχονται το απολλώνιο, όπως το χαρακτηρίσατε και εσείς, πνεύμα του Πατρινού καρναβαλιού.