Την κουζίνα της Λήμνου εκθειάζει το Lonele Planet, ο δημοφιλής ταξιδιωτικός οδηγός.

Ο ιστότοπος του περιοδικού, που συχνά κάνει αφιερώματα στην Ελλάδα, γράφει για το νησί του βόρειου Αιγαίου μιλώντας για υπέροχα φαγητά και κρασιά. «Είναι ο ελληνικός παράδεισος των τροφίμων που ίσως δεν έχετε ακούσει» γράφει ο ταξιδιωτικός οδηγός σημειώνοντας πως στο νησί υπάρχουν μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας.

Τυριά, ελιές και κρασί, η Αγία Τριάδα της Λήμνου

Στην πρωτεύουσα τη Μύρινα, ο δημοσιογράφος του Lonele Planet επισκέφτηκε διάφορα εστιατόρια και απήλαυσε γεμιστά, στην ταβέρνα «Πλάτανος», ψητό χταπόδι, σαλάτα, τζατζίκι με φρέσκο ψωμί και γεμιστά φλομάρια, μία σπεσιαλιτέ του νησιού, παραδοσιακά ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και μοσχάρι.

Το πλούσιο σε μεταλλικά έδαφος της Λήμνου προσφέρει ιδανικές συνθήκες για καλλιέργειες όπως το σιτάρι, ενώ τα τελευταία χρόνια το νησί έχει γίνει γνωστό για τα τυριά, τις ελιές και τα κρασια, την ελληνική Αγία Τριάδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Lonely Planet.

Και στη Λήμνο, ποτέ δεν είσαι μακρυά από μία καλή φέτα

Φυσικά όπως γράφει τα θαλασσινά στις ταβέρνες μπροστά στο κύμα είναι από τα highlight του νησιού, ωστόσο, ο οδηγός, συστήνει και την ενδοχωρα, με λαγό στιφάδο στην ταβέρνα «Μάντελα» και χοιρινό σουβλάκι στο «Γραμμόφωνο».
Μοναδικά και τα τυριά του νησιού, το μελίχλωρο που γίνεται από γάλα κατσίκας και πρόβατου, το τυρί καλαθάκι, ενώ κλείνοντας τονίζει πως, όπως και στην υπόλοιπη ελλάδα, ποτέ δεν είσαι μακρυά από μία καλή φέτα.

Ο δημοσιογράφος εκθειάζει και τα παραδοσιακά γλυκά του τόπου. Κουραμπιέδες και μπουγάτσα, τον χαλβά και τους σαμσάδες, ένα τοπικό είδος μπακλαβά με φύλλο, ξηρούς καρπούς, σιρόπι και πετιμέζι. Μάλιστα ο οδηγός προτείνει να επισκεφτούμε το «Αχνη και κανέλα» στη Μύρινα. Η Λήμνος, γράφει ο οδηγός, είναι επίσης γνωστή για το μέλι της με πλούσια αρώματα, ενώ σημειώνει για το θυμαρίσιο μέλι του «Χασάπη» το οποίο έχει κερδίσει και βραβεία.

To περίφημο κρασί της Λήμνου

Με ηφαιστειογενή εδάφη και μεσογειακό κλίμα, η Λήμνος είναι γνωστή για το κρασί της από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα το Lonely Planet αναφέρει ότι τόσο αρχαίες είναι οι ρίζες του, που το κρασί της Λήμνιας γης επαινέθηκε στην Ιλιάδα του Ομήρου, όπου λέγεται ότι ευχαρίστησε τους Αχαιούς κατά τον Τρωικό πόλεμο. Η γεωγραφική θεση του νησιού παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του κρασιού. Ο άνεμος στο νησί θεωρείται ότι αντισταθμίζει την ένταση του ελληνικού ήλιου, παρατείνοντας την περίοδο καλλιέργειας και επιτρέποντας στα σταφύλια να αναπτύξουν βαθύτερες γεύσεις. Τα πιο διάσημα λευκά κρασιά της Λήμνου είναι το Μοσχάτου Αλεξανδρείας. Είναι ελαφρύ και αρωματικό, σερβίρεται με απλή ψύξη. Το Καλαμπάκι είναι η εγχώρια κόκκινη ποικιλία του νησιού και ένα από τα πιο παλιά καλλιεργημένα σταφύλια στην Ελλάδα».

Ο οδηγός κάνει λόγο και για τον οινοτουρισμό στο νησί, λέγοντας ότι στην Λήμνο είναι ακόμα στα σπάργανα και οι γευστικές δοκιμές είναι συνήθως στην ελληνική γλώσσα προσθέτοντας ότι διοργανώνονται εκδρομές γευσιγνωσίας που συστήνουν στους τουρίστες όσα έχει να προσφέρει το νησί.

Το ούζο της Λήμνου

Ύμνοι και για το ούζο της περιοχής που γίνεται σε αποστακτήρια του νησιού, ωστόσο το Lonely Planet συστήνει να πίνουμε με μέτρο γιατί περιέχει 40 βαθμούς αλκοόλ.

Λήμνος, το καλά κρυμμένο μυστικό της Ελλάδας

Με τις χρυσές αμμουδιές, την ιστορία και τη φιλοξενία, η Λήμνος μπορεί να είναι το καλύτερο μυστικό της Ελλάδας αναφέρει το Lonely Planet, προσθέτοντας ότι είναι το 8ο μεγαλύτερο νησί της χώρας που μπορεί να υπερηφανεύεται για όλα τα χαρακτηριστικά ενός τουριστικού προορισμού, έξω από το προσκήνιο. Μιας και ακόμη στην καρδιά καλοκαιριού, η ακτογραμμή του παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς κόσμο.