Ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο τη νέα τριμερή συμφωνία για το εμπόριο που διαπραγματευόταν η κυβέρνησή του για πολλούς μήνες με το Μεξικό και τον Καναδά, αλλά και την αντιπολίτευση, τους Δημοκρατικούς.

Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας πολύ μακροσκελούς διαδικασίας. Όταν ανέλαβε την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2017, ο Τραμπ κατήγγειλε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που είχαν συνάψει οι τρεις χώρες και είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1994, διότι έκρινε πως είχε στοιχίσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και αναρίθμητες περιπέτειες, η νέα Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά (το αρκτικόλεξο που επελέγη είναι USMCA στα αγγλικά) υιοθετήθηκε εντέλει στα μέσα Ιανουαρίου από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Το νέο κείμενο βασίζεται μεν στη NAFTA του 1994, αλλά έχει αρκετές και σημαντικές διαφορές. Προβλέπει για παράδειγμα διάφορες καινοτομίες ως προς το περιβάλλον, αλλά και τη μείωση των διαφορών ως προς τις εργασιακές σχέσεις στα τρία κράτη, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετεγκατάστασης εργαζομένων μαζικά.

Η συμφωνία έχει επικυρωθεί από το Μεξικό ήδη από τη 10η Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να εγκριθεί επίσης από τον Καναδά, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, τις προσεχείς εβδομάδες.

Η τελετή της υπογραφής αναμένεται να γίνει ενώ η δίκη του Τραμπ θα συνεχίζεται ακόμη στη Γερουσία. Είναι σαφές ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά τη συμφωνία αυτή όσο περισσότερο μπορεί στην προεκλογική του εκστρατεία, που πρακτικά έχει αρχίσει ήδη.