Το Μεγανήσι είναι το μεγαλύτερο από τις Τηλεβοϊδες νήσους και βρίσκεται τέσσερα μίλια ανατολικά της Λευκάδας με μια ακτογραμμή που θυμίζει φιόρδ. Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί. Το Σπαρτοχώρι, που είναι χτισμένο σε ύψωμα με απίστευτη θέα, το Βαθύ, με το γραφικό λιμανάκι που είναι και αγαπημένο αραξοβόλι των θαλαμηγών, και το παραδοσιακό χωριό Κατωμέρι που βρίσκεται χτισμένο πάνω στον λόφο.

Οι συνεχόμενοι κλειστοί κόλποι του κρύβουν μικρές πανέμορφες παραλίες που μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χερσόνησος στα νότια του νησιού, που καταλήγει στο ακρωτήριο Κεφάλι, με το άγριο τοπίο, το παλιό εξωκλήσι του Αγίου Γρηγορίου και τα προσβάσιμα από τη θάλασσα σπήλαια των Παπανικολή και Γιοβάνη.

Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Νυδρί της Λευκάδας με καθημερινά δρομολόγια που διαρκούν περίπου 25 λεπτά.

Το Μεγανήσι κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή. Η αρχαία ονομασία του ήταν Τάφος, από τον γιό της Ιπποθόης και του Ποσειδώνα.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικισμών, ο φιλόξενος κόσμος, η ήρεμη ζωή, η εναλλαγή των τοπίων, τα γραφικά λιμανάκια με τις ψαροταβέρνες, οι χώροι του φαγητού και της διασκέδασης, η μαγευτική θέα, τα καταπράσινα τοπία και η κρυστάλλινη θάλασσα, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για διακοπές.