Δύο στρατιώτες του βρετανικού στρατού, ο Blake και ο Schofield, ξεκινούν για τη διεκπεραίωση της υψίστης σημασίας αποστολής που τους έχει τεθεί από τους ανωτέρους τους: να μεταφερθεί ένα μήνυμα σε μέλη του στρατού τους, ο οποίος ετοιμάζεται να επιτεθεί στα γερμανικά στρατεύματα, και αυτό να γίνει άμεσα,  προς αποφυγή της ολικής καταστροφής, κατά τη διάρκεια του Α Παγκόσμιου Πολέμου.

 Όντας αρχικά ανυποψίαστοι, μα στη συνέχεια αποφασισμένοι, χωρίς εντούτοις να έχουν ολοκληρωτική επίγνωση της κατάστασης, απλώς συνεχίζουν να προχωρούν, μέχρι να φέρουν εις πέρας όσα τους έχουν ανατεθεί: να διασχίσουν το πολεμικό τοπίο,  έως ότου βρεθούν στην απέναντι πλευρά.

 Στο μεταξύ προκαλείται προβληματισμός για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα κίνητρα, καθώς οι δύο συνοδοιπόροι βρίσκονται μόνοι σε αυτή τη δοκιμασία.

Καθ' όλη τη διάρκεια της προβολής είναι ευδιάκριτες οι εναλλαγές ανάμεσα στο συναίσθημα της συγκίνησης και σε εκείνο της θέλησης,  ανάμεσα στην παραίτηση και την παρακίνηση.

Σε πλήρη αντίθεση βρίσκονται για μια φορά ακόμη οι έννοιες "πόλεμος" και "ειρήνη", είτε αφορά λαούς ολόκληρους,  είτε τον πρωταγωνιστή και τον εαυτό του.

Συναντώντας εμπόδια καθολικού βεληνεκούς αλλά αντιμετωπίζοντας και προσωπικές δυσκολίες,  οι δύο υπεύθυνοι της αποστολής παίρνουν τον θεατή "από το χέρι"  μέσα σε ένα σκηνικό στημένο προσεκτικά,με έμφαση στη λεπτομέρεια.

Σε αυτό το με την πρώτη ματιά μονόπλανο μπορεί κανείς να αισθανθεί τα βιώματα των κεντρικών ηρώων, καθώς είναι πραγματικά σαν να πορεύεται δίπλα τους.

 Κεντρικό θέμα της συγκεκριμένης παραγωγής είναι ο πόλεμος και ο αγώνας για επιβίωση κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σε αυτήν παρατηρούνται  αλληγορικά στοιχεία που ξεκινούν από τον άξονα του κοινωνικού και καταλήγουν σε προσωπικές προσδοκίες, σκέψεις, ανησυχίες.

Η πολεμική  αυτή ταινία  κινείται σε δύο επίπεδα: εκείνο της ευθύνης και εκείνο της προσωπικής προσήλωσης σε έναν σκοπό.

 Από οποία σκοπιά και αν την προσεγγίσει το κοινό, θα κατανοήσει πως η υπέρβαση εμποδίων προς κατάκτηση αξιών αποτελεί αναγκαιότητα - ιδιαίτερα όταν υφίστανται δυσκολίες.

 Όπως ακριβώς έγινε και κατά την συγκρότηση της ταινίας "1917", χωρίς 'κοψίματα και ραψίματα' ως επί το πλείστον ψηφιακής μορφής (για την επεξεργασία των σκηνών). 

Τεχνικά και όχι μόνο εμπόδια ξεπεράστηκαν.

 Πρόκειται για μια προσπάθεια που κάνει τη διαφορά, κρίνοντάς την αναφορικά με το χρονικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκε, αλλά και σε σχέση με τα πιο πρόσφατα κινηματογραφικά εγχειρήματα και φυσικά τις τεχνικές που αξιοποιήθηκαν.

Μια ιστορία στην οποία αξίζει μια ευκαιρία. Και αυτή την εβδομάδα στην Odeon Veso Mare.

Να σημειωθεί ότι:

 1.Το μονόπλανο που γίνεται αντιληπτό κατά την προβολή,  είναι σύνδεση δύο σκηνών αυτού του είδους.

 2. Η ιστορία βασίζεται σε αληθινές διηγήσεις, απαρτίζεται όμως από πολλά φανταστικά στοιχεία.

 3.Η φωτογραφία στηρίζεται σε ένα παιχνίδι φωτισμού και σκιών, το οποίο προσδίδει μια επιπρόσθετη καλλιτεχνική αύρα στο τελικό αποτέλεσμα.

Είδος: Πολεμικό δράμα

Χώρες Παραγωγής: Αγγλία, ΗΠΑ.

Έτος Παραγωγής: 2019

Διάρκεια: 119΄

Διανομή: ODEON.

Σκηνοθεσία: Sam Mendes

Πρωταγωνιστές: Dean Charles Chapman, George MacKay