Η μελισσοκομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό, έχοντας την δεύτερη παραγωγή μελιού σε ποσότητα σε όλη την επικράτεια και τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων στην χώρα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου μελισσοκόμων Αχαΐας "Άνθεια" ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον σύλλογο τους φτάνει πλέον τα 1.500 μέλη, ενώ αν υπολογίσουμε και αυτούς που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν προχωρήσει σε εγγραφή, αλλά ασχολούνται με την μελισσοκομία, τότε ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 2.000. 

Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου Βασίλης Αλιχός το 20% από αυτούς ασχολούνται επαγγελματικά με την μελισσοκομία, έχοντας το δηλαδή, σαν πρώτο ή και σαν δεύτερο επάγγελμα. Η άνθιση της μελισσοκομίας σε ότι έχει να κάνει τουλάχιστον με τον αριθμό των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτή, προέκυψε σαν ένα παράγωγο της κρίσης. 

Αρκετοί μένοντας χωρίς δουλειά, είδαν στην μελισσοκομία έναν τρόπο για να στήσουν την δική τους επιχείρηση ή να αποκτήσουν ένα έξτρα εισόδημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πανελλήνιο επίπεδο η παραγωγή του μελιού έφτασε για την χώρα μας τους 22.000 τόνους.

Μπορεί όμως να γίνει το μέλι και η μελισσοκομία το... κεντρί της μέλισσας που θα "τσιμπήσει" την τοπική και εθνική οικονομία, παίζοντας ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την "κυψέλη" για να πάρει τα πάνω της η πρωτογενής παραγωγή; 

Δύσκολα. Υπάρχει η δυναμική, όμως υπάρχουν και πολλές δυσκολίες. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο Ελλάδος, έχει να κάνει με το εισαγόμενο μέλι και κυρίως αυτό που προέρχεται από την Κίνα το οποίο είναι αρκετά πιο φθηνό. 

Το ελληνικό μέλι το βρίσκει κανείς στην λιανική στη μέση τιμή των 8 με 10 ευρώ, ενώ το Κινέζικο πουλιέται με 2,5 και 3 ευρώ, καθώς το κόστος παραγωγής του Έλληνα μελισσοκόμου είναι πολύ μεγαλύτερο. "Τα περισσότερα από τα μέλια που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι εισαγόμενα, δεν είναι των Ελλήνων παραγωγών" τονίζει ο κ. Αλιχός.


Σταμάτησε η παραγωγή του ΠΟΠ Βανίλιας Ελάτου

Σε επίπεδο Αχαΐας και Δυτικής Ελλάδος το μεγάλο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους είναι ότι το τοπικό ΠΟΠ μέλι, αυτό της Βανίλιας Ελάτου, το λεγόμενο μέλι Μαινάλου, έχει σταματήσει τα τελευταία έξι περίπου χρόνια να παράγεται. 

Εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών το συγκεκριμένο είδος μελιού που αποτελούσε την ναυαρχίδα του τοπικού μελισσοκόμου και ένα από τα τρία ΠΟΠ μέλια της Ελλάδος, δεν βγαίνει και οι ποσότητες που παράγονται είναι κάθε χρόνο ολοένα και πιο λίγες. "Είναι ένα σοβαρό πλήγμα για μας τους μελισσοκόμους το όλο θέμα" τονίζει κ. Αλιχός. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τον αριθμό των μελισσοκόμων και την παραγωγή που τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά πιο μεγάλη, σε σύγκριση με πριν από την κρίση, οι εξαγωγές που γίνονται είναι σε μηδαμινό σχεδόν επίπεδο.

Δεν έχει δημιουργηθεί βλέπετε μια μορφή συνεταιρισμού που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στα εισαγόμενα ή στα βιομηχανοποιημένα μέλια και να προάγει την εξαγωγή του τοπικού μελιού, ενώ ένας συνεταιρισμός που υπήρχε πριν από μερικά χρόνια διαλύθηκε λόγω οικονομικών συνθηκών. 

Έχουμε έτσι τόσο ως περιοχή, όσο και ως χώρα, ένα από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο και δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με τέτοιον τρόπο που να ενισχύσουν αναπτυξιακά την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία.