Με επιτυχία ανέβηκε η παράσταση της Γκόλφω του Σπυρίδωνα Περεσιάδη από το Άρμα Θέσπιδος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας και το έργο άρεσε αρκετά στο κοινό που χειροκρότησε ζεστά στο φινάλε τόσο τους ηθοποιούς, όσο και τον Χρήστο Στρέπκο. 

Πρόκειται για ένα κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας που έχει γραφτεί μια ανάσα από την Πάτρα, στις πλαγιές του Χελμού και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ακράτα με μεγάλη επιτυχία. "Ήταν μία ορθή κατά την άποψη μου απόφαση εκ μέρους του καλλιτεχνικού διευθυντή Σταύρου Τσακίρη να ανεβάσει το Άρμα Θέσπιδος ένα τέτοιο έργο. 

Ύστερα από τις συνεχόμενες κωμωδίες που ανέβασε ο θεσμός, ήταν καιρός να περάσουμε σε μία επόμενη φάση, με ένα έργο δραματικό που αποτελεί κατά την άποψή μου ένα από τα ομορφότερα κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας και ένα από τα αριστουργήματα του νεοελληνικού θεάτρου" τονίζει ο σκηνοθέτης. 

Ο Χρήστος Στρέπκος θεωρεί τον Σπύρο Περεσιάδη ένα μεγάλο θεατρικό συγγραφέα, αντάξιο σημαντικών ονομάτων της διεθνούς θεατρικής λογοτεχνίας. "Για μένα ο Σπύρος Περεσιάδης είναι ο Σαίξπηρ των Βαλκανίων και η Γκόλφω είναι το καλύτερο παράδειγμα για την παραπάνω διαπίστωση".

Ο κόσμος είναι αλήθεια ότι έχει παρεξηγήσει την Γκόλφω, ενώ το έργο έχει υποπέσει "θύμα" περίγελου αρκετές φορές, τόσο από τον ελληνικό κινηματογράφο, με τον τρόπο που το παρουσίασε, όσο και από τη θεατρική σάτιρα. "Δεν πρόκειται για κάποιο κωμειδύλλιο, με γραφικούς χαρακτήρες, μουσικές και τραγούδια.

Αντίθετα πρόκειται για ένα καθαρά δραματικό ειδύλλιο, με συγκεκριμένους θεατρικούς χαρακτήρες που αποτυπώνουν την ένταση, το πάθος, το λυρισμό, γύρω από τον έρωτα δύο νέων".


Το μήνυμα της Γκόλφω είναι διαχρονικό, σύμφωνα με τον κ. Στρέπκο και έχει απόλυτη ισχύει στη σύγχρονη εποχή. "Ο έρωτας, η αγάπη και όλα αυτά που συνθέτουν με έναν ποιητικό τρόπο την Γκόλφω δεν έχουν αλλάξει. Ο άνθρωπος στις μέρες μας εξακολουθεί να ερωτεύεται, να αγαπάει, να παθιάζεται.

Το σημαντικότερο μήνυμα που θα μπορούσα να πω ότι περνάει η Γκόλφω στο σύγχρονο άνθρωπο που παλεύει για να τα φέρει εις πέρας και να επιβιώσει σε μία δύσκολη εποχή, ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης, έχει να κάνει με την πίστη και την ιδέα. 

Είναι ανάγκη για το σύγχρονο άνθρωπο να πιστέψει σε μια ιδέα, όπως και να λέγεται αυτή, είτε έρωτας, είτε αγάπη ή οτιδήποτε άλλο. Μια ιδέα την οποία θα έχει πάνω από τα χρήμα και τους αριθμούς, πιστεύοντας  στις αρχές και στις αξίες της και παλεύοντας μέσω αυτής για να έρθουν καλύτερες ημέρες.

Είναι ένα διαχρονικό μήνυμα ενός κλασικού έργου που νομίζω ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να διατηρήσει ζωντανό γιατί το έχει ανάγκη, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αν δεν πιστέψει σε κάποια ιδέα, δεν του μένει κάτι άλλο πλέον από το να μετατραπεί σε έναν αλγόριθμο, χωρίς κανένα νόημα και ουσία". 


Η παράσταση θα ανέβει για συγκεκριμένες ημέρες στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις περιοδεία, στο πλαίσιο που έχει καθιερώσει το Άρμα Θέσπιδος, διαδίδοντας την αξία του θεάτρου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού και της ευρύτερης περιοχής, πηγαίνοντας σε δομές, συλλόγους, σχολεία και ιδρύματα. 

Ένα έργο που αποτελεί καθαρά αχαϊκό προϊόν και που ασφαλώς και αξίζει όλοι μας να δούμε. Τους ρόλους στην παράσταση που παρά το δραματικό της φινάλε αφήνει στο θεατή έναν τόνο αισιοδοξίας μοιράζονται οι Βασίλης Κόκκαλης, Έφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας και Μαρία Χρυσανθακοπούλου.