Τους αριστούχους αποφοίτους Λυκείων των Νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου βράβευσε η Eurobank στην Πάτρα, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία» που αποτελεί το μακροβιότερο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Eurobank. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύθηκαν και δύο αριστούχοι από τους νομούς Λέσβου και Χίου που φοιτούν στα ιδρύματα της Πάτρας.

Σε μια ζεστή και συγκινητική τελετή, παρουσία των οικογενειών τους, οι 58 αριστούχοι μαθητές που ξεχώρισαν φέτος με τις υψηλές επιδόσεις τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις βραβεύθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2020.

Για την Eurobank η Παιδεία είναι η σημαντικότερη επένδυση που μπορεί και οφείλει να κάνει μια χώρα προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της, καθώς λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία με πολλαπλές επιδράσεις στην κοινωνία, τον πολιτισμό, την οικονομία, την ανάπτυξη και την πρόοδο. Η στήριξη της νέας γενιάς στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα για την Eurobank, η οποία έχει επιλέξει να εστιάσει την κοινωνική της δράση σε τομείς που συνδέονται με τη νέα γενιά και τις προσπάθειές της για μάθηση και διάκριση και, συγκεκριμένα, στους τομείς της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Καινοτομίας και της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

Από το 2003 που ξεκίνησε το πρόγραμμα «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Eurobank έχει βραβεύσει συνολικά 17.725 αριστούχους μαθητές από όλη την Ελλάδα, ενώ μαζί με τους 861 που βραβεύονται φέτος ο αριθμός ανέρχεται σε 18.586

Κύριος σκοπός του Προγράμματος είναι η επιβράβευση της προσπάθειας των νέων για την κατάκτηση της γνώσης και η αναγνώριση των ικανών και των άξιων, που αποτελούν προοπτική και εγγύηση για το μέλλον. 

Διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία διεξαγωγής του, το Πρόγραμμα αυτό αποτυπώνει τη σταθερή απόφαση της Eurobank να στηρίζει την Παιδεία, κύριο παράγοντα σύγκλισης ισοδύναμων ευκαιριών και δυνατοτήτων, ως πυρήνα της δημοκρατίας και κύριο χαρακτηριστικό κάθε πολιτισμένης και ανεπτυγμένης κοινωνίας, ιδιαίτερα σε περιόδους που τα περιθώρια πολλών οικογενειών να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους είναι δραματικά συμπιεσμένα.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, το οποίο αφορά όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου, η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τον αριστούχο απόφοιτο που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης (πάνω από 18.000) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε κάθε ένα από τα 1.760 Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας.  Η επιβράβευση του κάθε αριστούχου συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 800 ευρώ.

Οι 58 αριστούχοι που βραβεύθηκαν συγκέντρωσαν από 18.074 έως 19.487 μόρια. Εξ αυτών, 20 εισήχθησαν σε ιατρικές και σχολές επιστημών υγείας, 17 σε ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές σχολές, 14 σε πολυτεχνικές και σχολές θετικών επιστημών, 3 σε σχολές επιστημών οικονομίας και πληροφορικής και 4 σε στρατιωτικές σχολές. 

Παράλληλα, τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν σε πέντε Λύκεια από τα οποία αποφοίτησε ο αριστούχος μαθητής με τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του κάθε Νομού. 

Συγκεκριμένα, στο Νομό Αχαΐας βραβεύθηκε το 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου και είναι η τρίτη φορά που το συγκεκριμένο Λύκειο βραβεύεται στο πλαίσιο του Προγράμματος.

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, το 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου που βραβεύεται για δεύτερη φορά.  

Στο Νομό Ζακύνθου, το 1ο Γενικό Λύκειο Ζακύνθου διακρίθηκε για ενδέκατη φορά στη διάρκεια του προγράμματος.  

Στο νομό Κεφαλληνίας, το 1ο Γενικό Λύκειο Αργοστολίου βραβεύεται για τέταρτη  φορά.

Και στο νομό Χίου, το 3ο Γενικό Λύκειο Χίου διακρίνεται για έκτη φορά.


Στην ομιλία του, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Τομέα Δικτύου Καταστημάτων Νότιας Αττικής & Πελοποννήσου, κ. Άρης Πετρόπουλος τόνισε ότι: «Για την Eurobank η Παιδεία είναι το βασικό πεδίο εξέλιξης της κοινωνικής δομής, των επιστημών, του πολιτισμού και τελικά το βασικό εργαλείο για την αναβάθμιση της οικονομίας, και της κοινωνίας. Το υψηλό μορφωτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο είναι η σημαντικότερη επένδυση που μπορεί και οφείλει να κάνει μια χώρα προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της, με όρους οικονομικούς αλλά και βαθύτατα πολιτικούς και κοινωνικούς. Οι υποδομές, οι συνθήκες, το εκπαιδευτικό υλικό και το έμψυχο δυναμικό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι απόλυτες προτεραιότητες για μια κοινωνία που θέλει να θωρακίσει τα παιδιά της και να τους δώσει την ώθηση να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να διακριθούν. Είναι τα εφόδια για να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν, να προοδεύσουν και να γίνουν οι φορείς αναγέννησης, ανάπτυξης και προόδου της χώρας μας, προκειμένου η Ελλάδα να αποτελεί, πλέον, ανεμπόδιστη επιλογή για την επαγγελματική τους εξέλιξη». 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αρχιμανδρίτης Παύλος Ζαφειρακόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Αντιδήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Σπίνος, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας και Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων Νίκος Νικολόπουλος. Παρέστησαν επίσης η εκπρόσωπος του Βουλευτή Αχαΐας Κωνσταντίνου Μάρκου κα Σοφία Σιδέρη, ο Οργανωτικός Συντονιστής Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Σπυρίδων Παπαδάκης, ο εκπρόσωπος του Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας ο Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος Χρήστος Πεταλούδας, καθώς και παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Νομού.

Πρώτη απηύθυνε χαιρετισμό η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία συνεχάρη τους αριστούχους για τη σημαντική τους διάκριση, καθώς και τους γονείς και τις οικογένειές τους που τους στηρίζουν, και εξέφρασε την ευχή όλα τα παιδιά να συνεχίσουν στον αγώνα της μάθησης.

Στη συνέχεια, ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Πατρών, συνεχάρη την Eurobank για την πρωτοβουλία επιβράβευσης των αριστούχων μαθητών επί 17 χρόνια, καθώς και στους αριστούχους και τους γονείς τους. Ευχήθηκε επίσης στους νέους να διακριθούν και στον αγώνα της ζωής και να σταδιοδρομήσουν στη χώρα μας.

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αρχιμανδρίτης Παύλος Ζαφειρακόπουλος σημείωσε ότι οι πρωταγωνιστές είναι οι νέοι που με πολλούς κόπους αρίστευσαν και συνεχάρη τους γονείς για τις θυσίες τους και τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Εξέφρασε τα συγχαρητήρια στην Τράπεζα για το πρόγραμμα που είναι πλέον θεσμός για την Παιδεία.

Στον χαιρετισμό της, η εκπρόσωπος του Βουλευτή Αχαΐας Κωνσταντίνου Μάρκου κα Σοφία Σιδέρη σημείωσε ότι η δράση αυτή της Eurobank εστιάζει στη νέα γενιά και επιβραβεύει τη γνώση και την αριστεία. Απευθυνόμενη στους αριστούχους τους προέτρεψε να συνεχίσουν τον αγώνα και να γίνουν ενεργοί πολίτες της κοινωνίας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το πρόγραμμα της Eurobank επαναφέρει αξίες όπως η αριστεία, εργατικότητα, άμιλλα και παράλληλα στοχεύει στην ανάδειξη της Παιδείας ως θεμελιώδη λίθο της κοινωνίας. Συνεχάρη τους αριστούχους και τους ευχήθηκε η διάκριση αυτή να είναι η πρώτη από αυτές που θα ακολουθήσουν.

Στην ομιλία του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος σημείωσε ότι η αριστεία πρέπει να επιβραβεύεται γιατί αποτελεί στάση ζωής και απαιτεί κόπους και θυσίες. Συνεχάρη την Τράπεζα που επενδύει στην αριστεία, και προέτρεψε τους νέους να στοχεύουν συνεχώς πιο ψηλά.

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Αλυκών και υπεύθυνος σε θέματα Παιδείας και Υγείας Δήμου Ζακύνθου Νικήτας Σπίνος τόνισε ότι είναι σημαντικό να επιβραβεύεται η αριστεία γιατί δημιουργεί τα πρότυπα που έχουμε ανάγκη ως κοινωνία. Αναφερόμενος στους νέους σημείωσε ότι η κατάκτηση της γνώσης είναι μια συνεχής προσπάθεια και οδηγεί στην επιτυχία.

Τέλος, ο Οργανωτικός Συντονιστής Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Σπυρίδων Παπαδάκης συνεχάρη τους αριστούχους που ολοκλήρωσαν με κόπο την πρώτη τους προσπάθεια στο στίβο της μάθησης και τους προέτρεψε να θέσουν υψηλούς στόχους και να φροντίζουν για τη συνεχή επιμόρφωσή τους, ώστε να πετύχουν το καλύτερο για τους ίδιους και τη χώρα μας. Συνεχάρη επίσης τη Eurobank για το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, συγχαίροντας τους αριστούχους και τις οικογένειές τους καθώς και την Eurobank για την πρωτοβουλία της.