Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτός σε έναν «διάλογο» με τις ΗΠΑ, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει «σε ένα νέο είδος σχέσεων» μεταξύ των δύο χωρών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Washington Post.

«Αν υπάρχει σεβασμός (…) κι αν υπάρχει διάλογος, μια ανταλλαγή ειλικρινών πληροφοριών, τότε να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος σχέσης», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε ότι αν ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ άρει τις κυρώσεις εναντίον του Καράκας, οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας του.
«Μια σχέση σεβασμού και διαλόγου οδηγεί σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι κερδισμένοι. Μια σχέση αντιπαράθεσης θα οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου όλοι είναι χαμένοι», τόνισε ο Μαδούρο.

Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξή του σε μεγάλο αμερικανικό μέσο από τον Φεβρουάριο του 2019. Οι ΗΠΑ και περίπου 50 άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει από πέρυσι τον Ιανουάριο τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε υποδέχθηκε χθες Κυριακή τον Γκουαϊδό στη Μπογοτά, όπου σήμερα θα συμμετάσχει σε μια περιφερειακή σύνοδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε ο Ντούκε στο Twitter αργά χθες το βράδυ. «(…) υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα», πρόσθεσε.

Ο Γκουαϊδό από την πλευρά του ανήρτησε στο Twitter ότι είναι ευγνώμων για τη στήριξη του Ντούκε και πρόσθεσε ότι το ταξίδι αυτό «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν στην ελευθερία». «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η επιστροφή μου στη χώρα μας θα είναι γεμάτη καλά νέα».