Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών της Δυτικής Αχαΐας και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

"Η Δυτική Αχαΐα είναι μια περιοχή με αγροτική παραγωγική βάση.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2019 σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να πληγεί μεγάλο τμήμα της αγροτικής παραγωγής και συγκεκριμένα τα υπαίθρια λαχανικά, τα κηπευτικά και οι καλλιέργειες πατάτας.

Επιπρόσθετα, στις 22 Δεκεμβρίου 2019 σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση, η οποία προξένησε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες ελιάς.

Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι μέχρι σήμερα καταγράφονταν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ενώ μερικές φορές η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς ξεπερνά ακόμη και τους 15 μήνες, με αποτέλεσμα οι αγρότες να στερούνται των απαραίτητων οικονομικών μέσων προκειμένου να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά.

Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η άμεση καταγραφή των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια των γεωπόνων και η εντός πέντε μηνών καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας βασίζονται στα γρήγορα αντανακλαστικά της Πολιτείας, η οποία καλείται να τους βγάλει από το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν».

Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Τσιγκρής ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: α) σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και η πλήρης αποζημίωση των παραγωγών και β) πότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι συγκεκριμένες διαδικασίες;"