Καιρικά δεδομένα που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Κέρκυρας κατάφερε να δίνει στο ευρύ κοινό το 1ο ΕΠΑΛ.

Το ΕΠΑΛ Κέρκυρας δημιούργησε έναν μετεωρολογικό σταθμό.

Ο συγκεκριμένος σχολικός μετεωρολογικός σταθμός, που λειτουργεί άκρως επαγγελματικά, είναι το μοντέλο Vantage Pro2 wireless και μετρά συνεχώς τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως τη θερμοκρασία, την πίεση, την υγρασία, την ταχύτητα, την κατεύθυνση του ανέμου, το ύψος βροχής κ.α, και τις αποστέλλει μέσω του διαδικτύου στην επίσημη ιστοσελίδα του 1ου ΕΠΑΛ, όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου να ενημερώνεται για τις μετρούμενες καιρικές τιμές, σε πραγματικό χρόνο, αλλά και σε παρελθοντικό χρόνο.

Στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας ο μετεωρολογικός σταθμός

Ο μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε το 2018, στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ».
Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ο καθηγητής φυσικής του 1ου ΕΠΑΛ, Ηλίας Μπουργάνης, «η ιδέα ξεκίνησε όταν για πρώτη φορά πέρυσι άρχισε ένα νέο πρόγραμμα με τον τίτλο "Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ". Το πρόγραμμα αυτό που μας έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε στόχους, που δεν μπορούσαμε τα προηγούμενα χρόνια γιατί δεν είχαμε την οικονομική ευχέρεια. Έτσι σε αυτό το πρόγραμμα εντάξαμε το μετεωρολογικό σταθμό, με αρχικό στόχο να βοηθηθούν κυρίως τους μαθητές στα μαθήματα του ναυτιλιακού τομέα γιατί στο 1ο ΕΠΑΛ οι μαθητές κάνουν μαθήματα σχετικά με τη μετεωρολογία και συγκεκριμένα στο μάθημα ναυσιπλοΐα και ναυτική μετεωρολογία. Οπότε από την εγκατάστασή του, οι μαθητές θα είχαν άμεση πρόσβαση στα μετεωρολογικά δεδομένα του σταθμού».

Λειτουργεί στην Κέρκυρα σε πραγματικό χρόνο

Παράλληλα μέχρι την εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού του 1ου ΕΠΑΛ, δεν υπήρχε κανένας μετεωρολογικός σταθμός που να έδινε καιρικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την πόλη της Κέρκυρας και που να μπορεί άμεσα ο κόσμος να έχει άμεσα πρόσβαση σε αυτά.
«Υπήρχαν μέχρι τότε μετεωρολογικοί σταθμοί που έδιναν τα δεδομένα γύρω από την πόλη, αλλά όχι μέσα στην πόλη της Κέρκυρας. Έτσι σκεφθήκαμε ότι είχαμε πολλούς λόγους για να το υλοποιήσουμε και πιστεύω ότι λειτουργεί ικανοποιητικά» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουργάνης.

Μέσω της ιστοσελίδας βλέπεις τον καιρό στην Κέρκυρα    

Η εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού έγινε από τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας σε συνεργασία με τους μαθητές. Αρχικά στερεώθηκε ο ιστός, που τοποθετήθηκε ο μετεωρολογικός σταθμός, στην οροφή του κτιρίου. Από κει, μέσω καλωδίου, έγινε η σύνδεση σε ένα ειδικό μηχάνημα καταγραφής δεδομένων και από κει ακολούθησε η σύνδεση με το διαδίκτυο που τροφοδοτεί on line το server της εταιρείας , με όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι μπορεί ο οποιασδήποτε μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου να βλέπει όλα τα δεδομένα σε πραγματική στιγμή στην πρωτεύουσα του νησιού.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας δε μεταδίδει καιρικά προγνωστικά των επόμενων ημερών, βέβαια θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Μπουργάνη, «να χρησιμοποιηθεί από άλλα sites που δίνουν προγνωστικά και μέσω των δεδομένων που παρέχει και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων να χρησιμοποιηθεί, ώστε να εξυπηρετεί και για τις προγνώσεις του καιρού».