Στην Χαλανδρίτσα στην μέση του οικισμού, αν και μισογκρεμισμένος, δεσπόζει ο Παλίοπυργος, που χτίστηκε το 1216.

Περιμετρικά του Παλιόπυργου συναντάμε τα παλαιά λιθόκτιστα κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούνταν ως υποστατικά και σήμερα έχουν μετατραπεί σε κατοικίες.

Το Κάστρο ή Πύργος της Χαλανδρίτσας είναι κτίσμα των Φράγκων του Πριγκιπάτου της Αχαΐας στο κέντρο της κωμόπολης Χαλανδρίτσας στην Αχαΐα. Ερείπια του κάστρου βρίσκονται στο κέντρο του χωριού, ενώ διασώζεται ο πύργος μέχρι μικρού ύψους και τμήματα του τείχους στις αυλές των σπιτιών.

Ήταν μικρό κάστρο σε μη οχυρή θέση στη μέση πλαγιάς που περιλάμβανε ψηλό πύργο περιτειχισμένο. Επίσης εικάζεται ότι ίσως τον περιέλαβε και μεγαλύτερο τείχος γιατί επί φραγκοκρατίας είχε δεχτεί πολλές πολιορκίες και άντεξε, ενώ οι Βυζαντινοί μετά από πολυήμερη πολιορκία το κατέκτησαν μετά από συμφωνία παράδοσης.

Σήμερα ο χώρος του εσωτερικού του πύργου και του περιβόλου του είναι κατάφυτος με άγρια βλάστηση που δυσκολεύει ιδιαίτερα την πρόσβαση. Αυτή γίνεται από τη νότια πλευρά από δρόμο ανάμεσα από σπίτια του χωριού. Από όλες τις άλλες πλευρές ο περίβολος συνορεύει με τις πίσω αυλές σπιτιών καθιστώντας την είσοδο από νότια μοναδική.

Οι φωτογραφίες του Κώστα Γκερτζου μας φανερώνουν την μισογκρεμισνένη αίγλη του Παλιόπυργου στην Χαλανδρίτσα.