Διαδοχικές επισκέψεις στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο αλλά και στη Λέσβο πραγματοποίησε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, την Κυριακή (19.1.2020).

Από την Σάμο, ο κ. Μηταράκης ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού, ενώ δεκάδες πολίτες βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στη θέση Ζερβού και αποδοκίμασαν τον υπουργό κατά την άφιξή του.

Κατά την παραμονή του στο νέο ΚΥΤ, ο υπουργός δήλωσε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών, αφενός με την ενίσχυση προστασίας των συνόρων και αφετέρου με την επιστροφή στην Τουρκία ή στη χώρα προέλευσής τους, όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.

“Απαραίτητο είναι τα νέα κέντρα που θα αποσυμφορήσουν τον αστικό ιστό των νησιών. Είναι ένα δύσκολο έργο και χρειαζόμαστε ενότητα και τη συνεργασία όλων. Στόχος του ταξιδιού μου είναι να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Θα κινηθούμε γρήγορα, γιατί δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε” είπε ο κ. Μηταράκης.

Συνοδευόμενος από τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη επισκέφθηκαν το ΚΥΤ στο Βαθύ Σάμου όπου είχαν επαφές με την διοίκηση του κέντρου, καθώς, επίσης, και με την υπηρεσία Ασύλου.

Στη συνέχεια, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου υπήρξε συνάντηση του υπουργού και με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη,τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, παρουσία του βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη.

Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης είχε επαφή με τον δήμαρχο ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο.

Ο δήμος Ανατολικής Σάμου σχολίασε σχετικά:

“Ο νέος Υπουργός ήρθε στο Δήμο, στο Δήμο που πλήττεται.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι στις θέσεις μας, δέσμευση του το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ της Σάμου. ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ σε 10 ημέρες πάλι εδώ, στο ΔΗΜΟ μας. Προχωράμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ στις ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ”.

Τέλος, ο Νότης Μηταράκης, είπε πως θα επισκεφτεί ξανά τη Σάμο σε δέκα ημέρες.

Πηγή: samos24.gr