Παρασκήνιο από την πτώση της κυβέρνησής του το 2015 και αιχμές για τον ρόλο του τότε πρώην κυβερνητικού του εταίρου Φώτη Κουβέλη, αποκαλύπτει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επικρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην προεδρική εκλογή του 2014, επιτίθεται προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα επικρίνοντάς τον και ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρωθυπουργό και επαναλαμβάνει για την υπόθεση Novartis πως πρόκειται για σκευωρία, «απίστευτα βλακώδη βέβαια- αλλά σκευωρία που στρέφεται ευθέως πλέον κατά του Πολιτεύματος».

Η επιλογή του Σταύρου Δήμα για ΠτΔ

Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την πτώση της κυβέρνησής του, τον Ιανουάριο του 2015, λόγω «αδυναμίας» εκλογής ΠτΔ στο πρόσωπο του Στ.Δήμα, ο Αντώνης Σαμαράς, θυμάται: «Τότε θέσαμε τα κριτήρια εκλογής Προέδρου και προτείναμε τον Σταύρο Δήμα. Τον ψήφισαν τελικά 168 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μια πλειοψηφία που έδειξε ευρύτερη συναίνεση, αφού ξεπέρναγε κατά πολύ το άθροισμα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που στήριζαν τότε την κυβέρνησή μας (153). Αλλά δεν έφτασε την τότε απαραίτητη «ενισχυμένη πλειοψηφία» των 180. Τώρα ευτυχώς, αυτό το εμπόδιο έχει ξεπεραστεί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έγινε. Ο Σταύρος Δήμας προερχόταν από την παράταξή μας, αλλά τον ψήφισαν και αρκετοί βουλευτές εκτός παράταξης. Λόγω της σοβαρότητας, της αξιοσύνης του, της διεθνούς προβολής και εμπειρίας του και της ανάγκης να χτυπηθεί τότε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, που χωρίς ντροπή εργαλειοποιούσε την Προεδρική εκλογή. Μη διστάζοντας μάλιστα, να ακυρώσει τελικά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια - έξοδο που τότε είχαμε ήδη δρομολογήσει».

Ο ρόλος Κουβέλη

Ο πρώην πρωθυπουργός ερωτάται για το παρασκήνιο αν είχε γίνει πρόταση στον κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος αρνήθηκε και υπαναχώρησε στη συνέχεια.

«Συνέβησαν και τα δύο που αναφέρατε: Πρώτα-πρώτα, ενώ είχαμε προτείνει αρχικά στον Φώτη Κουβέλη την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάποιοι τον έπεισαν να αρνηθεί… Το έχω πει κι εγώ, το έχει διαβεβαιώσει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Σπύρος Λυκούδης. Τη συνέχεια την γνωρίζετε: Είχα προειδοποιήσει σαφώς, τότε, ότι αν έπεφτε η κυβέρνησή μας και κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επανερχόταν άμεσα η απειλή του grexit, που είχαμε αποτρέψει το 2012… Ότι θα έκλειναν οι τράπεζες και θα επιβάλλονταν capital controls… Ότι θα μας έβαζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέο μνημόνιο με νέα πολύ οδυνηρά μέτρα…Ότι η οικονομία θα σαρωνόταν από ένα κύμα υπερφορολόγησης. Όλα αυτά συνέβησαν πράγματι, τους επόμενους έξη μήνες! Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα απέκλειε τον Ιανουάριο του 2015. Όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα παραδέχθηκε και τα υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015…»

Αιχμές για το μεταναστευτικό: «Εισβολή λαθρομεταναστών, υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις»

Ο Α. Σαμαράς αφήνει επίσης αιχμές κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ζήτημα λέγοντας πως υπήρξαν υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. «Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…» λέει με νόημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, επιμένει να μιλά για λαθρομετανάστες και κατηγορεί την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τις ροές ενώ εγκαλεί όσους μιλούν ακόμη για «προσφυγκό-μεταναστευτικό».

«Δεν μασάω το λόγια μου: Προβλήματα υπάρχουν. Και θα είναι πολύ πιο εύκολο να λυθούν, αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τοπικές κοινωνίες. Θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αν λέγαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Στην μεγάλη τους πλειονότητα, οι λεγόμενες "ροές" αποτελούνται από λαθρομετανάστες που πραγματοποιούν άτυπη εισβολή. Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ροές, το λέει με κάθε τρόπο, οι εταίροι μας το ξέρουν, ενώ εδώ κάποιοι μιλάνε ακόμα για ..."προσφυγικό-μεταναστευτικό"… Ανησυχούμε για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Όμως η Τουρκία έχει ήδη εξαπολύσει "ανορθόδοξο" πόλεμο εναντίον μας μέσω των λαθρομεταναστευτικών ροών. Αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Η κυβέρνηση ξέρει τι συμβαίνει, θέλει να κάνει αυτό που πρέπει, αλλά υπήρξαν ήδη σοβαρές καθυστερήσεις. Και αγκυλώσεις ακόμα. Ελπίζω να ξεπεραστούν με το νέο υπουργείο…».

Σαμαράς: Δεν είναι δουλειά μου να βαθμολογώ υπουργούς του Μητσοτάκη

Για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη λέει ότι δεν είναι δουλειά του να βαθμολογεί υπουργούς και να σχολιάζει αλλά «είμαι εδώ για να βοηθώ» και τονίζει πως «το στοίχημα θα κερδηθεί στην πράξη» και «όλοι ευχόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδηθεί».

Επίσης λέει για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι «δεν περπατάει ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη», μιλά για την οικονομία και το στόχο της ανάπτυξης ενώ τέλος ερωτάται τι προσδοκά από την πολιτική και τον εαυτό του. «Από την πολιτική περιμένω ένα μόνο: να βοηθήσω τη χώρα μου - ιδιαίτερα στα δύσκολα που έρχονται. Κι από τον εαυτό μου, περιμένω τα πάντα: Να κάνω μάχιμος το καθήκον μου ως το τέλος. Το καθήκον είναι συμβόλαιο ζωής! Αδιαπραγμάτευτο…», απαντά ο πρώην πρωθυπουργός.