Οι ερευνητές του University College London παρατήρησαν ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται τόσο πολύ κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας στο σινεμά όσο θα αυξανόταν κατά την διάρκεια μιας αερόβιας προπόνησης 45 λεπτών. Το σώμα συγκεκριμένα αντιδρά και διεγείρεται καθώς ο εγκέφαλος σας βυθίζεται στην διαδοχή των εικόνων, όσο παρακολουθείτε την ταινία, με την μακρά περίοδο εστίασης να έχει σημαντικά οφέλη και για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με το vita.

Ενίσχυση της μνήμης

Μία βόλτα από το σινεμά θα μπορούσε να ενισχύσει την συγκέντρωση αλλά και την μνήμη, καθώς εστιάζοντας σε κάτι συγκεκριμένο για αρκετή ώρα δίνει την ευκαιρία στα κέντρα του εγκεφάλου να αναζωογονηθούν, αντί να καταπιέζονται μέσα από την διαρκή εναλλαγή των εφαρμογών σε smart phones ή και τάμπλετ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θεατές κατά την διάρκεια της ταινίας περνούσαν περίπου 45 λεπτά σε «υγιή καρδιακή ζώνη» με την καρδιά τους να χτυπά μεταξύ 40 και 80% του μέγιστου ρυθμού. Για το μέσο όρο ηλικίας των 30 ετών, αυτή η τιμή μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 95 και 160 χτύπων ανά λεπτό. Το ίδιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί, κατά τους ερευνητές και με μια ήπια αερόβια προπόνηση, όπως η κηπουρική ή το γρήγορο περπάτημα.

Αίσθημα του «ανήκειν»

Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι οι καρδιές των ανθρώπων που παρακολουθούσαν την ταινία συγχρονίστηκαν σε ορισμένα σημεία, σαν να χτυπούσαν από κοινού, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει το αίσθημα του «ανήκειν». Εκτός από τα προαναφερθέντα φυσικά οφέλη, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων ενισχύονται εξίσου, καθώς προσπαθώντας να ακολουθήσετε την πλοκή της ταινίας τις εκπαιδεύετε, αποτελώντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, μια καλή προπόνηση για τον εγκέφαλο.

Ψυχική αντοχή

Ο καθηγητής Νευροεπιστήμης στο UCL, Δρ. Joseph Devlin υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους πολιτισμικές εμπειρίες, όπως η παρακολούθηση μιας ταινίας στον κινηματογράφο, παρέχουν την ευκαιρία στον εγκέφαλό μας να αφιερώσει αμέριστη προσοχή σε κάτι συγκεκριμένο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στον σινεμά, συγκεκριμένα, δοκιμάζουμε αφενός και εκπαιδεύουμε αφετέρου την ικανότητά μας να εστιάζουμε την προσοχή μας σε κάτι συγκεκριμένο, γεγονός που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της ψυχικής μας αντοχής.

Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι εστιάζουμε σε ένα πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε, ανεξάρτητα από το αν είναι φανταστικό, μας επιτρέπει να επιλύουμε και τα προβλήματα στην καθημερινότητά μας με πιο δημιουργικούς τρόπους, κάνοντάς μας πιο παραγωγικούς ή πρακτικούς.