Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με νέα πρόγνωση του καιρού, προβλέπει νέα ψυχρή εισβολή τις επόμενες ημέρες.

Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιάνος «ο φετινός Γενάρης αποδεικνύεται κατά βάση αρκετά κρύος, αφού ήδη μετράμε 2 ψυχρές εισβολές κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους. Φαίνεται όμως ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί και τις επόμενες 4-5 ημέρες, με τον υδράργυρο σε χαμηλότερες από τη μέση τιμή για την εποχή».

Μπορεί το κρύο να επικρατήσει τις επόμενες 4-5 μέρες, όμως, από όλα αυτά που δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, θα είναι ελάχιστες εκείνες οι περιοχές που θα δεχτούν κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές (κυρίως Κρήτη) ή ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις (την Κυριακή στην ορεινή Ήπειρο, στην ορεινή Δυτική Μακεδονία και στην ορεινή δυτική Θεσσαλία, αλλά και πάλι μικρή η πιθανότητα να συμβεί αυτό).

Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιάνος στην πρόγνωση του καιρού «κατά βάση θα επικρατήσει η παγωνιά, οι βοριάδες και οι αρνητικές θερμοκρασίες σε αρκετά ορεινά η ακόμη και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Κρύο και ισχυροί βοριάδες το σκηνικό του καιρού

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, το βασικό αίτιο που η αίσθηση του κρύου στο ανθρώπινο σώμα θα είναι κάπως έντονη είναι οι ισχυροί βοριάδες που ιδιαιτέρως στο Αιγαίο θα αγγίζουν τις επόμενες ημέρες τα 7 και πιθανότατα ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Ακόμη πιο έντονος ο χιονιάς, λόγω των βοριάδων θα είναι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο αλλά και οι περισσότερες περιοχές του Αιγαίου.

Χιονιάς αναμένεται ο καιρός και στα τέλη Γενάρη

Ο Γιάννης Καλλιάνος δίνει την δική του πρόγνωση για το σκηνικό του καιρού προς τα τέλη του Ιανουαρίου. «Ουδέποτε συνηθίζω να δίνω βάση στα μοντέλα για μετά από 6-7 μέρες διότι ο καιρός τότε παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα και επομένως δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει την περαιτέρω εξέλιξη του» σημειώνει και συστήνει υπομονή, ώστε να μπορεί να γίνει μια πιο έγκυρη πρόγνωση.

Ο κ. Καλλιάνος έκανε εκτενέστερη αναφορά στα προγνωστικά του καιρού που ξεπερνούν τις 10 ημέρες. «Δεν είναι απαραίτητα κακό να εξηγήσει κάποιος Μετεωρολόγος αν "βλέπει" κάτι για μετά από 10 ημέρες. Αρκεί ασφαλώς να μιλήσει για πιθανότητα και όχι για σίγουρο ενδεχόμενο» αναφέρει.

Ωστόσο, ο μετεωρολόγος τονίζει πως όσοι έχουν σπουδάσει την επιστήμη των Μαθηματικών, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι η διαφορά μεταξύ σίγουρου ενδεχομένου και πιθανότητας είναι πολύ μεγάλη και ειδικά στην πρόγνωση του καιρού. «Εξάλλου, σε αυτές τις περιπτώσεις όλοι κρινόμαστε και εφόσον πληροφορούμε τον κόσμο δημόσια, οφείλουμε να είμαστε και συγκρατημένοι. Ο καλός η ο κακός Μετεωρολόγος φαίνεται από τη δουλειά του αλλά σε βάθος χρόνου και όχι από μια άστοχη η εύστοχη πρόβλεψη του» σημειώνει.