Είναι δύο επιτροπές που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο Πατρινό Καρναβάλι και ας είναι ο ρόλος τους αθέατος, έχοντας ως μοναδικό της κίνητρο την αγάπη για τον θεσμό και την πόλη τους.

Μιλάμε φυσικά για την Γνωμοδοτική Επιτροπή και την Κριτική Επιτροπή, δύο δομές του Πατρινού Καρναβαλιού που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούν στην κατεύθυνση της βελτίωσης της μεγάλης αυτής γιορτής για την πόλη μας, ανεξάρτητα από ταγούς, δημοτικές αρχές και πολικές ιδεολογίες.

Μόνη τους ιδεολογία για τα μέλη των επιτροπών αυτών είναι το καρναβάλι το οποίο το λατρεύουν και αποτελεί για αυτούς πλέον κάτι σαν μία φιλοσοφία ζωής. 

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε τον ρόλο τους, ούτε και τα πρόσωπα τους, τη στιγμή που αυτοί προσφέρουν και μάλιστα ανιδιοτελώς, αφού πρόκειται για εθελοντές. Και καλά, ο ρόλος της κριτικής επιτροπής σε έναν βαθμό είναι αυτονόητος.

Είναι η επιτροπή που αποφασίζει για τις βραβεύσεις και για τις βαθμολογίες που δίνονται σε ορισμένα από τα παιχνίδια του Κρυμμένου Θησαυρού. Η τελετή απονομής των βραβείων που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα είναι αποτέλεσμα των δικών της αποφάσεων και κρίσεων. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή έχει έναν ακόμα πιο αθέατο ρόλο, όμως, αρκετά υπεύθυνο.  

Είναι η ομάδα που κάνει προτάσεις για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού από το ξεκίνημα έως το τέλος του. Αυτή είναι που προτείνει για παράδειγμα το τι θα γίνει στην τελετή έναρξης ή στην τελετή λήξης, ενώ οι προτάσεις της για να περάσουν θα πρέπει να πάρουν στη συνέχεια το πράσινο φως του διοικητικού συμβουλίου του Καρναβαλικού Οργανισμού. 

Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται λόγω της ιδιοσυστασίας της αποτελείται κυρίως από καλλιτέχνες ή από ανθρώπους που έχουν μία καλλιτεχνική κατεύθυνση στην δραστηριότητα τους. Από την άλλη η Γνωμοδοτική Επιτροπή στελεχώνεται από άτομα που έχουν συγκεκριμένα αντικείμενα που γνωρίζουν καλά, έτσι ώστε να έχουν μία βάση οι προτάσεις που κάνουν κάθε φορά. 

"Είμαστε όλοι μας εθελοντές που τρέχουμε για το καρναβάλι, αφήνουμε πίσω τις δουλειές μας και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώνουμε την γιορτή αυτή της πόλη μας. Το κάνουμε από μεράκι και από αγάπη από διάθεση για προσφορά στο καρναβάλι μας" τονίζει ο συντονιστής της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, Χρήστος Καραγκούνης. 

Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των αθέατων αυτών πρωταγωνιστών του Πατρινού Καρναβαλιού που συμμετέχουν στις δύο επιτροπές. Τη γνωμοδοτική επιτροπή του Πατρινού Καρναβαλιού 2020 στελεχώνουν τα ακόλουθα μέλη: Αναστασόπουλος Νίκος, Ζιάκου Ιωάννα, Ηλιόκαυτος Νίνος, Καραγκούνης Χρήστος, Καραχάλιος Ανδρέας, Ασημακόπουλος Ανδρέας, Κοψίνης, Γιάννης, Πατρινός Τίμος, Πρεβεδούρου Μαρία, Ράπτη Έφη  Χανουμίδης Ανέστη, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Έφη Αναλυτή, Κωνσταντίνο Αρταβάνη, Χρυσάνθη Βανταράκη, Θεανώ Βούρτση, Γιώργο Δίπλα, Βασίλη Κόκκαλη και Παύλο Σκούρα.