Σε αμηχανία φέρνει την Κουμουνδούρου η πρόταση του πρωθυπουργού να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δυσκολεύεται στην εύρεση ισχυρών επιχειρημάτων που θα στηρίξουν μία αρνητική απάντηση.

Αποτελώντας ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει αδιαμφισβήτητα μη κομματικά χαρακτηριστικά, και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με τη «γαλάζια» παράταξη, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε βαθιά περισυλλογή για τη στάση του.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, το άκουσμα της πρότασης αφήνει θετικό πρόσημο, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (στις 15.00).

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέδρος, ερωτηθείς σχετικά, έκρινε ως λάθος αυτό που έκανε ο κ. Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή να προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, λέγοντας πως έκανε λάθος να τον εμπλέξει στο προεδρικό παιχνίδι και πως του έκανε κακό και ως υποψηφίου.

Σε ερώτηση αν αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού να προτείνει την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, απάντησε πως όχι, διότι ήταν από τα πρόσωπα που ακούγονταν. Το περιμέναμε, ήταν ένα από τα ονόματα. Σε ερώτηση τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής, ανέφερε πως συνεδριάζει το κόμμα, με τον ίδιον να τοποθετείται θετικά, λέγοντας πως «εγώ λέω ναι, προσωπικά. Δεν βρίσκω λόγο να πω όχι».

Από την Ελληνική Λύση διαμηνύουν πως θα «ζυγίσουμε» το εθνικό συμφέρον, κάνοντας λόγο, όμως, για "αριστεροφοβία" της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, αργά το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη στριμώχνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου από το πρωί οι συσκέψεις θα πάρουν «φωτιά», προκειμένου να αποφασιστεί η τελική στάση, ξεκινώντας από το σημερινό πρωινό καφέ στα γραφεία της Κουμουνδούρου, στις οποίες συζητήσεις, που θα ακολουθήσουν, αναμένεται να συμμετέχει και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πρώτη αντίδραση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αιχμές προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, λέγοντας πως «λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ», συμπληρώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα».

Οι ίδιες πηγές δηλώνουν δε πως η χρονική επιλογή της ανακοίνωσης ήταν «για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό», παραπέμποντας, για την τελική απόφαση, στα όργανα του κόμματος.

Εξάλλου, οι σπόντες, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως δεν θα συμμετέχει σε καλλιστεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν από τα βασικά μότο των στελεχών της το τελευταίο διάστημα, αν και παραλλήλως, σχεδόν εμμονικά, επαναλάμβαναν την πρόταση για ανανέωση της θητείας του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρά την κριτική, λοιπόν, για ονοματολογία, πριν μήνες, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε σπεύσει, να βάλει στο δημόσιο διάλογο την πρόταση του κόμματος του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Το επιτελείο της Κουμουνδούρου θα εξετάσει τα νέα δεδομένα, αν και στις σκέψεις των προηγούμενων ημερών υπήρχε ένα ενδεχόμενο - εφόσον η πρόταση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου είχε φανεί να “καίγεται” - να προτείνει, από την πλευρά της, ένα δικό της πρόσωπο που θα προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς κάνοντας ένα ελιγμό, ωστόσο αυτό το σενάριο φαίνεται να μαζεύει μικρές πιθανότητες.

Πάντως, αναγνωρίζεται ότι μέσω της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής θα διαμορφωθούν οι όροι και τα δεδομένα του νέου πολιτικού σκηνικού, με το βλέμμα στο κέντρο.

ΚΚΕ: Δεν κρίνουμε το πρόσωπο, αλλά ο θεσμός επικυρώνει αντιλαϊκές κατευθύνσεις

Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ, στον απόηχο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και της θετικής εισήγησής του υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε ό,τι αφορά το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», αναφέρει σχετικά ο Περισσός.

«Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Πηγή: protothema.gr