Ανεμοφράκτες είναι η πρόταση που πρόκειται να καταθέσει ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής στον δήμο για την νέα κανονιστική των κοινόχρηστων χώρων της Πάτρας.

Για τον καταρτισμό της πρότασης αυτής το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ πρόκειται να έχει συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης με το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. 

Ωστόσο, η απόφαση από πλευράς του ΣΚΕΑΝΑ και των επαγγελματιών της εστίασης είναι ειλημμένη. Οι ανεμοφράκτες θα είναι ύψους 1.50 έως 1.60 και δεν θα διαμορφώνουν κλειστούς τους χώρους, αλλά θα τους αφήνουν ανοικτούς, δηλαδή δεν θα υπάρχουν πόρτες ή κιγκλιδώματα. 

Οι ανεμοφράκτες αυτοί θα πάρουν την θέση όλων των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων που υπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους της Πάτρας, στους πεζόδρομους και στις πλατείες, πολλά εκ των οποίων είναι αυθαίρετα και παράνομα, όπως παραδέχεται σε δηλώσεις του στο patrasevents.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σπύρος Στεργίου. 

"Το θέμα προέκυψε από τον αντικαπνιστικό νόμο. Αρκετοί συνάδελφοι προχώρησαν σε κατασκευές για να κρατήσουν τη πελατεία τους, με αποτέλεσμα να παίρνουν την πελατεία από μαγαζιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν τέτοιους χώρους έξω από τους καταστήματα τους. Αυτό ήταν άσχημο γιατί προέκυψε αθέμιτος ανταγωνισμός". 

Μετά από την παράταση που πήρε ο ΣΚΕΑΝΑ από τον δήμο για το ξήλωμα αυτών των κατασκευών, αποφάσισε στην πρόταση που του ζητήθηκε να καταθέσει για αυτή την νέα κανονιστική, να προτείνει τους ανεμοφράκτες. "Οι ανεμοφράκτες υπάρχουν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης και το μέτρο έχει εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα. Θεωρούμε ότι και στην περίπτωση της Πάτρας δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις και θέματα" τονίζει ο κ. Στεργίου. 

Σε ενιαία βάση για λόγους ενότητας και ομοιομορφίας

Πρόθεση και θέληση του συλλόγου είναι η πρόταση για τους ανεμοφράκτες να είναι σε μία ενιαία βάση, για όλη την πόλη και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις για μεμονωμένες περιοχές ή γειτονιές της Πάτρας. Αυτό έχει να κάνει και με την αποφυγή παραπόνων ή τυχών αδικιών, αλλά και με λόγους ομοιομορφίας και την καλύτερη αισθητική της πόλης. 

Η πρόταση του ΣΚΕΑΝΑ για τους ανεμοφράκτες και την νέα κανονιστική αφού καταρτιστεί θα πρέπει να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, αλλά και να γίνει αποδεκτή από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού που έχει λόγο τουλάχιστον για το κέντρο της πόλης που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό. 

Από εκεί και πέρα δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες μεγάλες αλλαγές ως προς την διαμόρφωση της νέας κανονιστικής. "Βάση της κανονιστικής θα είναι ο σεβασμός του κοινωνικού συνόλου και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων ΑμεΑ στους κοινόχρηστους χώρους της Πάτρας. Για μας αυτά είναι ζητήματα αδιαπραγμάτευτα και έχουν να κάνουν με το κοινωνικό πρόσωπο που έχει ο κλάδος της εστίασης στην τοπική κοινωνία".