Μέχρι δύο θητείες θα μπορεί να εκλέγεται κάποιος πρόεδρος της Ρωσίας, σύμφωνα με τις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να περιορίσει την ισχύ των διαδόχων του, μετά τη λήξη της θητείας του το 2024.

Οι αλλαγές δείχνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ενδέχεται να διεκδικήσει μετά το τέλος της θητείας του μια θέση σε κυβερνητικά όργανα είτε ως πρωθυπουργός είτε σε κάποιο άλλο σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση.

Σε ομιλία του ενώπιον αξιωματούχων, ο Πούτιν πρότεινε την αναθεώρηση του ρωσικού συντάγματος, στην κατεύθυνση της καθιέρωσης έως δύο θητειών για τον εκάστοτε Πρόεδρο. Ο ίδιος έχει υπηρετήσει σε αυτή τη θέση τέσσερις θητείες. Επίσης πρότεινε πιο αυστηρές προϋποθέσεις για τους προεδρικούς υποψήφιους, ενώ το κοινοβούλιο θα μπορεί να επιλέγει τους υποψηφίους πρωθυπουργούς και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αποδυναμώνοντας ιδιαίτερα τον εκάστοτε πρόεδρο. Σύμφωνα με τις προτάσεις του, ο μελλοντικός πρόεδρος δεν θα πρέπει να έχει ξένη υπηκοότητα ή άδεια διαμονής στο εξωτερικό. Το ίδιο πρότεινε και για τους επικεφαλής του δικαστικού σώματος και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μάλιστα, ο Πούτιν ζήτησε να τεθούν οι προτάσεις του σε δημοψήφισμα, το πρώτο από το 1993.

Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, επικεφαλής του RT έγραψε ότι η εξουσία στη Ρωσία περνά πλέον στο νομοθετικό σώμα. Άλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για μετάβαση εξουσίας, ενόψει της λήξης της θητείας του Πούτιν το 2024.

Ο Πούτιν είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στη Ρωσία από τον Στάλιν, ενώ τα μελλοντικά του σχέδια είναι η πιο σημαντική ερώτηση στη χώρα. Ελάχιστοι θεωρούν ότι ο Πούτιν θα παραιτηθεί από τον δημόσιο βίο. Πολλοί θεωρούν ότι θα επιχειρήσει να γίνει πρωθυπουργός ή ότι θα ακολουθήσει τα παραδείγματα άλλων χωρών. Για παράδειγμα στο Καζακστάν, ο πρώην πρόεδρος Νουρουλτάν Νατζαμπράγιεβ έφυγε από την προεδρία αλλά παρέμεινε επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, καθώς και άλλων σημαντικών οργανισμών.