Τα αίτια του δυστυχήματος και του μοιραίου τροχαίου στην Πατρών Πύργου αναζητάει η αστυνομία. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο αναπληρωτών καθηγητών που βγήκαν ζωντανοί από το αυτοκίνητο που έγινε σμπαράλια, είναι αρκετά πιθανό, το βασικό αίτιο της τραγωδίας να ήταν ο ύπνος. 

Οι δύο εκπαιδευτικοί που κάθονταν στα πίσω καθίσματα, κατέθεσαν ότι κοιμούνταν την ώρα που έγινε το τροχαίο και ξύπνησαν μόνο από τον θόρυβο που άκουσαν προφανώς όταν το αυτοκίνητο ξεφεύγοντας από την πορεία του προσγειώθηκε σε παράδρομο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κοιμούνταν και ο συνοδηγός Νίκος Ρόδης που έχασε τη ζωή του. 

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν ο Δημήτρης Βασιλακόπουλος, ο οδηγός του αυτοκινήτου που έχασε την ζωή του είχε κοιμηθεί ή έχασε τον έλεγχο του αμαξιού του, όταν προσπάθησε να αποφύγει κάποιο ζώο που παρουσιάστηκε στον δρόμο του, κάτι που ακούστηκε στο Κέντρο Υγείας της Κάτω Αχαγιάς όπου και μεταφέρθηκαν αρχικά οι δύο τραυματίες. 

Οι δύο καθηγητές που σώθηκαν, είχαν τις αισθήσεις τους, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, και επικοινώνησαν με τους δικούς τους όταν έγινε το τροχαίο, την ώρα που ήταν εγκλωβισμένοι, γνωρίζοντας ότι οι συνάδελφοί τους στα μπροστινά καθίσματα είχαν χάσει τη ζωή τους