Διά του επιστημονικού λόγου και διά επιχειρημάτων και τεκμηρίων, αρυομένων από τους Ιερούς Κανόνες και την Ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παραρτήματος «Ι.Ε.Θ.Π – Πάτρας» -ύστερα από πρόταση του προέδρου κ. Γεωργίου Νεκταρίου Λόη- στην εξ’ αποστάσεως Συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου του έτους 2020, αποφάσισε να κοινοποιήσει αρμοδίως την ιδιαίτερη ανησυχία του και τον έντονο προβληματισμό του για την επικρατούσα κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου. Λόγω τούτου συνυπογράφει το παρών Ψήφισμα αναφορικά με την «Κρίση στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου λόγω εμπλοκής της Πολιτείας». 

Θέμα: Στήριξη της Κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και άμεση λύση στο ζήτημα της κρίσεως λόγω της εμπλοκής της Πολιτείας. 

Υπόψιν Γραφείων : α. Προέδρου της Δημοκρατίας, β. Πρωθυπουργού, γ. Υπουργών ΥΠΕΞ, ΥΠΕΘΠ.

Υπόψιν Γραφείων : α. του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, β. Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου γ. Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.κ. Αμφιλόχιου Ράντοβιτς δ. Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και ε. «Ι.Ε.Θ.Π – Θεσσαλονίκης».

Με ομόφωνη απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο καταθέτει τις ακόλουθες θέσεις, οι οποίες και συνάδουν απολύτως της ιστορικής αληθείας:

  1. Στο Μαυροβούνιο, η υπερψήφιση του νέου νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο της χώρας για τις «Θρησκευτικές Ελευθερίες και την θέση των Θρησκευτικών Κοινοτήτων» (2019), προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών. Με το νομοσχέδιο αυτό η εκκλησιαστική περιουσία δεσμεύεται από το κράτος, εξέλιξη ή επιλογή η οποία αποβλέπει να πλήξει τους Ορθοδόξους.  Ο νέος λοιπόν Νόμος προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918 - χρονολογία που το Μαυροβούνιο εντάχθηκε ως σερβικό τμήμα στο Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. 
  2. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, κατά την εφαρμογή του Νόμου αυτού, θα τα αντιμετωπίσει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία -σύμφωνα με τον Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο του 1922 ερί ανασυστάσεως της Αυτοκεφάλου Ηνωμένης Ορθοδόξου Σερβικής Εκκλησίας του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων)- διαθέτει την εκκλησιαστική δικαιοδοσία της περιοχής. Η εν λόγω δικαιοδοσία αφορά σε όλους τους Ορθόδοξους Ι. Ναούς και Μονές, διότι είναι αδύνατον να μπορέσουν να βρεθούν για όλους και όλες τίτλοι ιδιοκτησίας. Επίσης, μπορεί να αμφισβητηθεί και η δικαιοδοσία της σε περισσότερους από εκατό Ι. Ναούς και Μονές που ανεγέρθησαν, πριν το 1918, σε δημόσια γη, καθώς δεν υπάρχει πράξη αγοραπωλησίας ή δωρεάς. 
  3. Θεωρούμε ότι ο Νόμος αυτός στοχεύει στην υφαρπαγή της περιουσίας από την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου -η οποία και υπάγεται στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία- των Ναών και των Μονών και την παραχώρησή τους στην αυτοαποκαλούμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», η οποία είναι σχισματική και δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο. Το ζήτημα λοιπόν αυτό είναι καθαρά εθνοφυλετικό και, ως γνωστόν, ο εθνοφυλετισμός έχει καταδικαστεί από την Εκκλησία με την Μ. Σύνοδο του 1872 ως αίρεση. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία η μοναδική Κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, η οποία ανήκει στην δικαιοδοσία  της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ.κ. Αμφιλόχιο Ράντοβιτς.
  4.  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να αποδοθεί αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kurir του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι, για το Φανάρι, το Μαυροβούνιο ανήκει στη δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Αναφερόμενος στον Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές κοινότητες, ο οποίος προκάλεσε και την αντίδραση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τόνισε ότι και ο ίδιος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς, από τον οποίο ζητούσε να αποτρέψει την ψήφιση του Νόμου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 09/01/2020).
  5. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορεί η εκάστοτε κυβερνούσα Αρχή να φέρει Νόμους με τους οποίους υφαρπάζει την περιουσία των Θρησκευτικών Κοινοτήτων και μάλιστα με ιστορία αιώνων; Ή μήπως πίσω από τα γεγονότα στο Μαυροβούνιο κρύβονται κάποια νέα γεωπολιτικά παιχνίδια; 
  6. Εν κατακλείδι και σύμφωνα με τους Ι. Κανόνες στηρίζουμε την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η οποία έχει ιστορία αιώνων, με προκαθήμενο τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ.κ. Αμφιλόχιο Ράντοβιτς.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Υπογράφουν

Γεώργιος Νεκτάριος Λόης, Δρ. (Πρόεδρος)

Καθηγητής Πανεπιστημίου

Απόστολος Καπρούλιας, Δρ./Δρ. (Διευθύνων Σύμβουλος)

Καθηγητής Πανεπιστημίου

Ανδρέας Ζαφειρόπουλος, υπ.Δρ.

Καθηγητής – Εκπαιδευτικός