Στην πολυπληθή εκδήλωση στο Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, με συνδιοργανωτές το περιοδικό ΑΡΔΗΝ και την δημοτική κίνηση Κοινοτικόν, ήταν ομιλητής ο Μαρίνος Σκανδάμης, μαζί με το συγγραφέα Γιώργο Καραμπελιά και τον καθηγητή διεθνών σχέσεων Άγγελο Συρίγο.

O Μαρίνος Σκανδάμης στην εισήγησή του επισήμανε ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας που άσκησε μεταπολιτευτικά η χώρα μας ξεπέρασε τα όριά της και αποχαλίνωσε τους γείτονες, που επιδιώκουν συνεχώς νέες διεκδικήσεις εις βάρος μας. Μάλιστα θύμισε ότι ο πατέρας της πολιτικής κατευνασμού ήταν ο άγγλος πρωθυπουργός Τσάμπερλεν που με τις υποχωρήσεις του απέτυχε να ελέγξει τη ναζιστική Γερμανία. Ο ομιλητής επισήμανε δεικτικά ότι  η ναζιστική Γερμανία ζήταγε ζωτικό χώρο, ενώ η Τουρκία τα σύνορα της καρδιάς της.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε στη συνέχεια ότι εσφαλμένα η Ελλάδα σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο δεν ζήτησε από τη γείτονα χώρα την ικανοποίηση των ελληνικών συμφερόντων. Είπε μάλιστα πως τα ζωτικά μας συμφέροντα συνδέονται όχι μόνο με το Κυπριακό ή τα 12 μίλια, αλλά μεταξύ άλλων και με την εκλογή του Πατριάρχη, τη μη αναγνώριση της διεθνούς προσωπικότητας του Πατριαρχείου, τα περιουσιακά δικαιώματα των ομογενών και των ιδρυμάτων τους σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο, την επιδίωξη λειτουργίας προξενικών γραφείων σε Ίμβρο – Τραπεζούντα, αλλά και την άσκηση ελέγχου στη συνορεύουσα ζώνη που εκτείνεται ως τα 24 μίλια. 

Ο αχαιός νομικός και Τομέαρχης Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝΑΛ απέδωσε τη στάση της Τουρκίας στην πλήρη μεταστροφή της που έφερε -επί Ερντογάν- η αυξανόμενη ισλαμοποίηση και ο νέο-οθωμανισμός της. 

Ζήτησε επιπλέον η χώρα μας από το μοντέλο του κατευνασμού να περάσει σε αυτό της αποτροπής, που συνδέεται κυρίως με την αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής μας, την αναβάθμιση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που πρέπει να λάβει πια σοβαρά υπόψη την 4η βιομηχανική επανάσταση, την δημιουργία ινστιτούτων αμυντικών ερευνών στα πανεπιστήμια ή σε συνεργασία με αυτά, την ισχυροποίηση της αμυντικής ικανότητας των ελληνικών νησιών. 

Επισήμανε μάλιστα και την ανάγκη για καλύτερη συνεργασία με το ελληνικό λόμπυ στις ΗΠΑ και αλλού, καθώς και την δημιουργία νέων ενεργειακών και αμυντικών συμμαχιών. 

Ταυτόχρονα, ο αχαιός νομικός ζήτησε η Ελλάδα να διεκδικήσει διπλωματικά μια πολιτική ενιαίου ανατολικού συνόρου για την ΕΕ, λέγοντας ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες νιώθουν ανασφάλεια από ξένες δυνάμεις, όπως για παράδειγμα οι σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες, αναφέροντας πως πρέπει να υπερασπιστούμε το ανατολικό ευρωπαϊκό σύνορο από τη Φιλανδία έως την Κύπρο. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η Σουηδία από το 2018 θεσμοθέτησε την υποχρεωτική στράτευση και για τα δύο φύλα, καθώς και η Λιθουανία και η Νορβηγία που βρίσκεται εκτός ΕΕ. 

Ο Μαρίνος Σκανδάμης ζήτησε τέλος, την ενότητα των πολιτικών κομμάτων, λέγοντας πως ο σκοπός μας είναι η κινητοποίηση όλων των εθνικών δυνάμεων, χωρίς να υποκύπτουμε σε μιλιταρισμούς, ταυτόχρονα όμως με πλήρη ανάδυση του ρόλου της πατριωτικής ευθύνης την οποία πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε στο νέο ασταθές περιβάλλον, με σκοπό την ειρήνη στην περιοχή μας.-