Μαύρη ημέρα για την Αχαΐα, μαύρη ημέρα για την Πάτρα, μαύρη ημέρα και για τον κόσμο της εκπαίδευσης. Το τροχαίο που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στη νέα εθνική οδό Πατρών Πύργου, στο ύψος των Καμινίων, σκόρπισε το θρήνο στις οικογένειες δύο καθηγητών που επέστρεφαν από την εργασία τους, στο Γενικό Λύκειο των Λεχαινών, στη βάση τους στην Πάτρα. 

Ο Δημήτρης Βασιλακόπουλος και ο Νίκος Ρόδης, όπως και πολλοί ακόμα συνάδελφοί τους, διένυαν καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα για να πάνε στη δουλειά τους, να διδάξουν στο σχολείο όπου υπηρετούσαν και να κάνουν το καθήκον τους, ενώ έκαναν και άλλα τόσα στη συνέχεια για να επιστρέψουν στην Πάτρα. Και εκεί έγινε το κακό.

Οι δύο καθηγητές ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια ενός αυτοκινήτου που έχασε τον έλεγχό του και βγήκε σε παράδρομο, σκαρφαλώνοντας πάνω από τις προστατευτικές μπάρες. Ο Δημήτρης Βασιλακόπουλος, ο οδηγός του αυτοκινήτου, ήταν μόλις 51 χρονών καθηγητής Φυσικής, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού που υπηρετούσε εδώ και 15 χρόνια στο σχολείο των Λεχαινών. Άφησε πίσω του ένα παιδί.

Ο Νίκος Ρόδης ήταν 57 χρονών, καθηγητής Μαθηματικών, εξαίρετος επιστήμονας, πατέρας δύο παιδιών που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Υπηρετούσε στα Λεχαινά τα τελευταία επτά χρόνια. Ήταν συνοδηγός στην μοιραία κούρσα. Μαζί τους στο αυτοκίνητο ήταν η Χριστίνα Γκουρνέλου και ο Αναστάσιος Μπούσσιας που μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν τυχεροί αφού βγήκαν ζωντανοί από το τροχαίο. 

Στο Λεχούρι Καλαβρύτων τον τόπο καταγωγής των δύο καθηγητών που βρήκαν το θάνατο με αυτόν τον τρόπο, στην εθνική καρμανιόλα της Πατρών Πύργου που όλο φτιάχνεται και όλο ίδια μένει, έχει πέσει θρήνος. Στα facebook τα μηνύματα αποχαιρετισμού είναι δεκάδες.

Από συναδέλφους, από μαθητές, ενώ και αρκετοί από τον κόσμο της μουσικής γράφουν "αντίο" στο Δημήτρη Βασιλακόπουλο που εκτός από καθηγητής ήταν και δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, έχοντας γνωριμίες και από αυτόν το χώρο. 


Ο Νίκος Ρόδης


Ο Δημήτρης Βασιλακόπουλος

Στον κόσμο της εκπαίδευσης υπάρχει αγανάκτηση για αυτή την κατάσταση. Δεκάδες καθηγητές από την Πάτρα, αλλά και δάσκαλοι από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση που είναι αναπληρωτές ή υπηρετούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας, αναγκάζονται και γίνονται καθημερινά δρομείς για να κάνουν το καθήκον τους και να πάνε να διδάξουν στα σχολεία.

Υπηρετούν σε σχολεία που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Είναι μία κατάσταση που σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, γνωρίζει καλά η πολιτεία και το υπουργείο εδώ και χρόνια, χωρίς να κάνει κάτι για αυτή, αφήνοντάς την να διαιωνίζεται. Και να τα αποτελέσματα.

Η κηδεία του Δημήτρη Βασιλακόπουλου θα γίνει στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα την Τετάρτη στις 11 το πρωί. Η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Νίκο Ρόδη θα πραγματοποιηθεί επίσης την Τετάρτη στις 2 μετά το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πατρών. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παραλίας.

Τα σχολεία στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης σήμερα θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη πένθους για τους δυο καθηγητές.