Ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει τελικά φέτος το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, που επιβεβαιώνει τα σενάρια που ακούγονται από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον.

Και μπορεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ να μείνει μόνον δύο μέρες στο Νταβός, αλλά οι προετοιμασίες για την επίσκεψή του κρατούν μήνες αφού ο Τραμπ δεν θα ταξιδέψει μόνος του, αλλά θα έχει μαζί του τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνιούτσιν, την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ – συμβούλους στο Λευκό Οίκο – και θα συνοδεύεται από έναν μικρό στρατό.

Στα ταξίδια στο εξωτερικό συνοδεύουν συνήθως τον πρόεδρο των ΗΠΑ εκατοντάδες – έως και 600 – πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, χώρια τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και τους πράκτορες της CIA και του FBI, αλλά ο ακριβής αριθμός τους δεν δημοσιοποιείται για λόγους ασφαλείας.

Θωρακισμένες λιμουζίνες, SUV και ελικόπτερα στην υπηρεσία του Τραμπ

Για την επίσκεψη του Τραμπ, ωστόσο, στο Νταβός δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τα χίλια άτομα, αν σκεφθεί κανείς ότι όταν είχε πάει ο Μπιλ Κλίντον στο WEF το 2000, τον συνόδευαν 1.500 άτομα, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Μια τεράστια κινητοποίηση αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι Αμερικανοί κουβαλούν μαζί τους SUV, θωρακισμένες λιμουζίνες και ελικόπτερα: μέχρι στιγμής στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης έχει προγραμματιστεί η άφιξη τεσσάρων μεταγωγικών αεροσκαφών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, που θα «ετοιμάσουν το έδαφος» για την έλευση του Προέδρου.

Κατά την τελευταία επίσκεψη του Τραμπ στο Νταβός προ διετίας είχαν επιστρατευτεί για τις μετακινήσεις του εντός ελβετικού εδάφους δύο δικινητήρια τροποποιημένα Sikorsky VH-60N White Hawk. Μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Κλότεν ο Τραμπ πέταξε με το ένα απ’ αυτά, συνοδεία του δεύτερου. Ουδείς γνώριζε σε ποιο απ’ τα δύο βρισκόταν ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού στη διάρκεια της πτήσης άλλαζαν συνεχώς θέση – πότε το ένα μπροστά και πότε το άλλο – για λόγους ασφαλείας.

Σύντομο το ταξίδι του Τραμπ, αλλά με τεράστιο κόστος

Για να μεταφερθούν στην Ελβετία όλα τα άτομα της συνοδείας του Τραμπ, τα οχήματα και απαιτούμενα υλικά για το ταξίδι θα επιστρατευθούν στρατιωτικά μεγαγωγικά, όπως π.χ, το μήκους 53 μέτρων, πλάτους 50 και βάρους 122 τόνων Βoeing C-17 Globemaster, που μπορεί να μεταφέρει μέγιστο φορτίο 77,5 τόνων!

Ο Τραμπ, βέβαια, θα πάει στην Ελβετία με το Air Force One – το υπεράνετο, ειδικά διαμορφωμένο 747-200B Boeing, που διαθέτει προεδρική σουίτα, χώρο συνεδριάσεων και είναι εξοπλισμένο για να αποκρούει πυραυλικές επιθέσεις από εδάφους και αέρος με πομπούς υπερύθρων που βρίσκονται πίσω από τους τέσσερις κινητήρες του. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσα αεροπλάνα θα φθάσουν από τις ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, που διαθέτει 75 θέσεις για «παρκάρισμα» στα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν προσκεκλημένους του Νταβός. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή αντιπροσωπείες από 19 κράτη. Στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Νταβός ο Τραμπ είχε μείνει σχεδόν ένα 24ωρο στην Ελβετία, αλλά το κόστος της επίσκεψής του ήταν τεράστιο αγγίζοντας τα 5,3 εκατ. ελβετικά φράγκα (κάπου 4,9 εκατ. ευρώ).

Πέρυσι ο Τραμπ ακύρωσε την επίσκεψή του στο WEF επικαλούμενος το κυβερνητικό «λουκέτο» (shutdown), αλλά για τις προετοιμασίες του ταξιδιού είχαν υπολογιστεί σε πρώτη φάση έξοδα της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Πόσο θα στοιχίσει φέτος το ταξίδι του παραμένει μέχρι στιγμής ασαφές. Στο φετινό φόρουμ αναμένεται να μετάσχουν περί τα 2.500 άτομα - προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και των επιστημών – με στόχο τη διατύπωση προτάσεων για την επίλυση διεθνών προβλημάτων.