Κάθε Γενάρη η ατμόσφαιρα στον ουρανό της Πάτρας φτάνει στο "κόκκινο" και τα σωματίδια που διαμορφώνουν ένα αποπνικτικό κλίμα, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, κάνουν πάρτι πάνω από τα τζάκια και τις καπνιστές καμινάδες στο κέντρο, αλλά και στις συνοικίες της πόλης. 

Αυτό δείχνει ο πίνακας του δικτύου Αιθέρας και ο χάρτης που συγκρίνει ανά χρονικές περιόδους την κατάσταση που υπάρχει στην ατμόσφαιρα στον ουρανό της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον αυτόν, τόσο τον Γενάρη του 2017, όσο και τον Γενάρη του 2018, η κατάσταση έφτασε στα όρια της, με τον σχετικό συντελεστή να φτάνει στο μέγιστο. Το ίδιο σκηνικό διαμορφώνεται και για το Γενάρη του 2019. 

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι όταν το κρύο γίνεται αρκετά αισθητό, κάτι που συμβαίνει συνήθως τον πρώτο μήνα του έτους, οι Πατρινοί ανάβουν τα τζάκια τους και τις ξυλόσομπες.

Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται τον Γενάρη κυρίως από αυτόν το λόγο, αφού τους υπόλοιπους μήνες του έτους (ειδικότερα μετά το Μάρτιο) οι δείκτες είναι σε αρκετά πιο χαμηλό επίπεδο. 

Οι Πατρινοί επιλέγουν αυτόν τον τρόπο εναλλακτικής θέρμανσης, με τζάκια και ξυλόσομπες, από τη στιγμή που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για πετρέλαιο, αλλά και να πληρώνουν το αντίστοιχο ρεύμα στη ΔΕΗ, ανάβοντας ηλεκτρικά σώματα. 

Τα τζάκια, οι καμινάδες και οι ξυλόσομπες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, αυτό είναι δεδομένο. Πόσο μάλλον όταν τα ξύλα που καίνε είναι δεύτερης ποιότητας και δεν έχει γίνει η ανάλογη συντήρηση στις καμινάδες και στα φουγάρα. 

Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες.

Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Το δίκτυο Αιθέρας είναι ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, πανοραμικές κάμερες και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα σε πραγματικό χρόνο.

Δείτε το χάρτη: