Ένα ακόμη άτομο που νοσηλευόταν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στο Άσπρο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, απεβίωσε.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Αυστραλίας, ένας από τους τραυματίες που είχε μεταφερθεί πίσω στην πατρίδα του και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, απεβίωσε, με αποτέλεσμα ο τραγικός απολογισμός να φτάσει τουλάχιστον τους 18 νεκρούς. Υπάρχουν ακόμη δύο αγνοούμενοι, τους οποίους οι αρχές θεωρούν νεκρούς, κάτι που σημαίνει πως τα θύματα φτάνουν τα 20 συνολικά.

«Η αστυνομία μπορεί να επιβεβαιώσει ότι άλλος ένας άνθρωπος πέθανε σε νοσοκομείο της Αυστραλίας χθες βράδυ εξαιτίας των τραυμάτων που υπέστη στην έκρηξη του ηφαιστείου του Νησιού Γουάιτ», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπαρχηγός της αστυνομίας, Τζον Τιμς. Η αστυνομία απέφυγε να δημοσιοποιήσει το ονοματεπώνυμο και την εθνικότητα του θύματος. Τα περισσότερα από τα θύματα της έκρηξης του ηφαιστείου ήταν υπήκοοι, ή μόνιμοι κάτοικοι, της Αυστραλίας. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανέστειλαν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δύο ανθρώπων που αγνοούνται, προειδοποιώντας ότι τα πτώματά τους ενδέχεται να μη βρεθούν ποτέ.

Πολλοί από τους ανθρώπους που επέζησαν συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη Νέα Ζηλανδία και στην Αυστραλία, καθώς υπέστησαν εκτεταμένα εγκαύματα. Οι έρευνες οι οποίες διενεργούνται για την ηφαιστειακή έκρηξη και την αντίδραση των νεοζηλανδικών αρχών αναμένεται να διαρκέσουν περίπου έναν χρόνο, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντέρν.