Το ποσοστό δημοτικότητας του συντηρητικού πρωθυπουργού της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον υπέστη βαρύ πλήγμα.

Κυρίως εξαιτίας των χειρισμών του στην κρίση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία τους τελευταίους μήνες, καταγράφει δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα

Δημοσκόπηση εν μέσω πυρκαγιών στην Αυστραλία

Ο Μόρισον είδε τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται κατά οκτώ εκατοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο, στο 37%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Newspoll που διενεργήθηκε για λογαριασμό της συντηρητικής εφημερίδας The Australian.

Η δημοτικότητα του ηγέτη των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Άντονι Αλμπανίζ ξεπέρασε αυτή του πρωθυπουργού και πλέον θεωρείται ο καταλληλότερος για το αξίωμα από το 46% του δείγματος της έρευνας.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 59% εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις επιδόσεις του Σκοτ Μόρισον.

Η δημοσκόπηση —η πρώτη που δημοσιεύεται στα ΜΜΕ το 2020— βασίζεται σε δείγμα 1.505 ψηφοφόρων, διενεργήθηκε από την περασμένη Τετάρτη ως προχθές Σάββατο και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,5%.

Τα αποτελέσματά της είναι τα χειρότερα για τον Μόρισον αφότου ανέλαβε την ηγεσία του συντηρητικού Φιλελεύθερου Κόμματος, τον Αύγουστο του 2018, πριν καταφέρει να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και να κερδίσει τις ομοσπονδιακές εκλογές στις οποίες φάνταζε αδύνατο να επικρατήσει τον Μάιο του 2019.

28 νεκροί από τις πυρκαγιές

Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, οι οποίες μαίνονται από τον Σεπτέμβριο, πολύ νωρίς, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 28 ανθρώπους, έχουν απανθρακώσει ήδη πάνω από 100 εκατομμύρια στρέμματα γης και μετέτρεψαν πάνω από 2.000 σπίτια σε αποκαΐδια.
Η κυβέρνηση του Μόρισον δεσμεύθηκε να διαθέσει 50 εκατ. δολάρια Αυστραλίας για τις επιχειρήσεις διάσωσης και προστασίας των άγριων ζώων.
Το ποσό αυτό θα προέλθει από το ταμείο για την ανοικοδόμηση και την ανάνηψη της χώρας από τις πυρκαγιές, το οποίο αναμένεται να έχει στη διάθεσή του κεφάλαια ύψους 2 δισεκ. δολαρίων Αυστραλίας.

Πάνω από 1 δις νεκρά ζώα

Επιστήμονες τονίζουν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζώα πιθανότατα χάθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών και ορισμένα είδη πλέον κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ο Μόρισον παραδέχθηκε ότι αντέδρασε με καθυστέρηση στις πυρκαγιές — ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις διότι έκανε διακοπές στη Χαβάη ενώ οι φωτιές ήδη έκαιγαν — και ότι «ορισμένα πράγματα θα μπορούσα να τα είχα χειριστεί πολύ καλύτερα στο πεδίο», σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Australian Broadcasting Corp χθες Κυριακή.