Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, για χρήματα που ξοδεύονται σε εστιατόρια και σε καφέδες. 

Η Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα, είναι με ποσοστό 12,4% στην τέταρτη θέση, επιβεβαιώνοντας την φήμη που υπάρχει για την χώρα σχετικά με τις δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών όσον αφορά τη διασκέδαση.

Η Ιρλανδία είναι η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες σε φαγητό με 14,4%, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 13% και τη Μάλτα 12,6%. Όπως φαίνεται τελικά η Ελλάδα δεν είναι η «πρωταθλήτρια» της Ευρώπης στις δαπάνες. Τέλος, η Ολλανδία βρίσκεται στον αντίποδα αφού οι κάτοικοί της ξοδεύουν το 6,6% του εισοδήματός τους για καφέ, φαγητό και αντίστοιχες δραστηριότητες.  

Σε επίπεδο περιφέρειας, η Δυτική Ελλάδα είναι μέσα στις τοπ περιοχές της χώρας που καταναλώνουν χρήματα για φαγητό, καφέ και διασκέδαση και συγκεκριμένα βρίσκεται στην λίστα με τις 40 πρώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς σε όλη την Ευρώπη, αναλογικά με τον πληθυσμό της, που αντιστοιχούν σε καταστήματα υπηρεσιών, δηλαδή, εστίασης και αναψυχής. 

Ωστόσο, στην έρευνα για την διασκέδαση και τα χρήματα που ξοδεύονται για καφέδες, λογαριάζονται τα πάντα ακόμα και οι παραγγελίες delivery. Με λίγα λόγια οι παραγγελίες για καφέ και για φαγητό στο σπίτι, λογαριάζoνται από τους Ευρωπαίους ως κάποια μορφή διασκέδασης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα της Eurostat, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανούν περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε υπηρεσίες εστίασης, όπως εστιατόρια και καφετέριες.