Το τελευταία διάστημα ολοένα και περισσότεροι είναι οι διάσημοι οι οποίοι προσβάλλονται από τη νόσο του Lyme που προκαλείται μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι.

Πιο συγκεκριμένα, η Βορρελίωση ή αλλιώς νόσος του Lyme είναι μια ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από το τσιμπούρι Ixodes ricinus.

Το συγκεκριμένο είδος τσιμπουριού ζει σε περιοχές με έντονο πράσινο και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής έπειτα από κάθε εξωτερική δραστηριότητα.

Η νόσος του Lyme εάν διαγνωστεί στα πρώτα στάδια -στις περισσότερες περιπτώσεις- θεραπεύεται με αντιβιοτικά.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε;

Τα συμπτώματα για τη νόσο του Lyme ποικίλουν και συνήθως εκδηλώνονται σταδιακά, ενώ το πλέον χαρακτηριστικό από αυτά είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στο σώμα σε διάστημα τριών με τριάντα ημερών από το τσίμπημα.

Το εξάνθημα εμφανίζει περιμετρικά ερυθρότητα και έχει καθαρό κέντρο (θυμίζοντας το σχήμα ματιού), μεγαλώνει με αργό ρυθμό όσο περνούν οι μέρες, ενώ η συνολική του έκταση μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά.

Συνήθως, δεν συνοδεύεται από φαγούρα και πόνο, αν και μπορεί να νιώσετε ζεστό το σημείο κατά την επαφή.

Το συγκεκριμένο εξάνθημα, αν και είναι το πλέον χαρακτηριστικό της νόσου του Lyme, μπορεί και να μην εμφανιστεί στο φορέα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζουν τέτοιου τύπου σημάδια σε παραπάνω από ένα σημεία στο σώμα τους.

Άλλα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι ο πυρετός, ρίγη, κρυάδες, κόπωση, πόνος στο σώμα, πονοκέφαλος, δυσκαμψία του αυχένα και πρησμένοι λεμφαδένες, ενώ, εάν τα πρώτα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις, νευρολογικά και καρδιακά προβλήματα, (όπως ακανόνιστος καρδιακός παλμός), φλεγμονή στα μάτια και το ήπαρ (ηπατίτιδα).

Κάποιοι από τους επώνυμους που έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτή τη νόσο είναι οι: Richard Gere, Bella Hadid, Yolanda Foster, Crystal Harris, Avril Lavinge, Daryl Hall, Ben Stiller, Jane Alexander, και ο George Bush.