Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέες οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο Ιράν.

«Ανακοινώνουμε επιπρόσθετες κυρώσεις εναντίον του ιρανικού καθεστώτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο στον Λευκό Οίκο.

Οι κυρώσεις αυτές στοχοθετούν οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού καθεστώτος τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, προωθούσαν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Επιβάλλονται επίσης κυρώσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου, χάλυβα, χαλκού και σιδήρου του Ιράν.

Όπως εξήγησε ο Μνούτσιν, οι κυρώσεις αφορούν 17 παραγωγούς μετάλλων και εταιρείες εξόρυξης, ένα δίκτυο τριών εταιρειών που εδρεύουν στην Κίνα και τις Σεϋχέλλες και ένα πλοίο που εμπλέκεται στην αγορά, την πώληση και τη μεταφορά ιρανικών μεταλλευμάτων.

Η επιστολή Τραμπ για νέες κυρώσεις στο Ιράν

Σε επιστολή του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδοτεί τις αμερικανικές αρχές για νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν. «Διαπιστώνω πως το Ιράν συνεχίζει να είναι ο ηγέτης στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και πως απείλησε τις ΗΠΑ, στρατιωτικούς και πολίτες, με την χρήση πολεμικής δύναμης και την υποστήριξη στρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Στη συνέχεια της επιστολής, αναφέρεται σε οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των ΗΠΑ να αποδώσουν έσοδα στην ιρανική κυβέρνηση τα οποία και προκύπτουν από τις εξαγωγές της χώρας προϊόντων που αποτελούν βασικούς τομείς της ιρανικής οικονομίας. Όπως λέει, τα χρήματα αυτά «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων, την ενίσχυση τρομοκρατικών δικτύων και την επιρροή στην ευρύτερη περιοχή».


Τι είχε αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ στο διάγγελμά του

Σε ό, τι αφορά στην απάντηση των ΗΠΑ στο Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο την περασμένη Τετάρτη στο διάγγελμά του για νέες οικονομικές κυρώσεις. «Θα αυξήσουμε τις οικονομικές κυρώσεις απέναντι στο Ιράν ώσπου να αλλάξει τακτική. Αντί να πουν ευχαριστώ προς τις ΗΠΑ, φώναζαν "θάνατος στην Αμερική". Φώναζαν το ίδιο ακόμη και την ημέρα που υπεγράφη η συμφωνία, προκαλώντας κρίση στην Υεμένη» είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος, στηλιτεύοντας για μια ακόμη φορά την διοίκηση Ομπάμα και τη συμφωνία με την Τεχεράνη.