Με αργά, αλλά σταθερά βήματα, ο δήμος της Πάτρας έχει ξεκινήσει να βάζει και πάλι τα κοινόχρηστα ποδήλατα στην καθημερινότητα των Πατρινών, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά το σύστημα θα σταθεροποιηθεί και δεν θα υπάρχουν τα προβλήματα με τους βανδαλισμούς που την προηγούμενη φορά το είχαν θέσει νοκ - αουτ. 

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στους 9 από τους 11 ηλεκτρονικούς σταθμούς που υπάρχουν στην Πάτρα, έχουν μπει γύρω στα 50 ποδήλατα. Η τοποθέτηση τους γίνεται με σταδιακά βήματα από τον δήμο, έτσι ώστε η πόλη να προσαρμοστεί ομαλά και οι Πατρινοί να προχωρήσουν στην χρήση του συστήματος, χωρίς να υπάρξουν απρόοπτα που φέρουν πίσω την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα. 

Προοπτική του δήμου είναι να λειτουργήσουν και οι 11 σταθμοί και τα ποδήλατα να φτάσουν τα 70, ενώ ο αριθμός των μελών που θα αποκτήσουν την κάρτα χρήσης να φτάσει τους 1.500 (όπως είχε γίνει την προηγούμενη φορά) και με την πάροδο του χρόνου να ξεπεράσει και αυτό το όριο, με τους Πατρινούς να βάζουν το ποδήλατο στην καθημερινότητα τους. 

Οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν την κάρτα χρήσης των κοινόχρηστων ποδηλάτων μπορούν να απευθυνθούν στο δημαρχείο και την γραμματεία της διεύθυνσης πολεοδομικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση φωτοαντιγράφου της αστυνομικής Ταυτότητας ή του διαβατηρίου και φωτοαντιγράφου λογαριασμού ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, κλπ) για την «ταυτοποίηση» της μόνιμης κατοικίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 370 αιτήσεις για την έκδοση κάρτας χρήσης κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ από αυτές οι 250 είναι για ανανέωση, καθώς οι ήδη εγγεγραμμένοι οφείλουν να επαναβεβαιώσουν και πάλι την εγγραφή τους για να έχει ισχύει. Η εγγραφή και η χρήση των ποδηλάτων είναι δωρεάν. 

Υπενθυμίζουμε ότι οι έντεκα σταθμοί που υπάρχουν στην Πάτρα βρίσκονται στο Νότιο Λιμάνι, στο πάρκινγκ «Γ. Καλεντζιώτη», στην Τριών Ναυάρχων και Μαιζώνος, στην Τριών Συμμάχων, στην πλατεία Γεωργίου, στην πλατεία Όλγας, στην πλατεία Καποδίστρια, στην 28ης Οκτωβρίου, στα Ψηλαλώνια, στην Αγορά Αργύρη και στον σταθμό υποδοχής «Κανελλόπουλος».

Μέσα το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν από το δήμο Πατρέων πέντε info kiosk, για την ενημέρωση των κατοίκων αναφορικά με το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, στο Νότιο Λιμάνι, στο πάρκινγκ «Γ. Καλεντζιώτης», στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στην πλατεία Γεωργίου και έξω από την Αγορά Αργύρη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σύστημα εξαιτίας των βανδαλισμών και των κλοπών που είχαν γίνει είχε καταστραφεί την προηγούμενη φορά που είχε λειτουργήσει σχεδόν ολοκληρωτικά και το συνολικό κόστος της αποκατάστασης των ζημιών που χρειάστηκε για να μπει και πάλι σε εφαρμογή έφτασε τις 70.000 ευρώ.