Εκτός του προγράμματος φιλοξενίας μεταναστών, μένει με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν τόσο η Πάτρα, όσο και η Αχαΐα, με το υπουργείο και την κυβέρνηση να έχουν βγάλει τον νομό σε πρώτη φάση έξω από τον σχεδιασμό για το προσφυγικό ζήτημα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της θέσης που έχει, αποτελώντας μία πύλη εξόδου προς την Ευρώπη. 

Ωστόσο, η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος είναι μέσα στον σχεδιασμό και στον καταρτισμό που έχει γίνει, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν οριστεί δύο μέρη για την δημιουργία αντιστοίχων δομών φιλοξενίας.

Η πρώτη, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, βρίσκεται στο Επιτάλειο της Ηλείας. Η δεύτερη είναι κοντά στην Αμφιλοχία στην Αιτωλοακαρνανία. 

Τα δύο κέντρα που θα δημιουργηθούν με βάση τους κανόνες του προγράμματος, θα είναι κλειστά και φυλασσόμενα, ενώ η φιλοξενία των μεταναστών θα είναι προσωρινή, με παράλληλη την ενεργοποίηση των διαδικασιών της επαναπροώθησης ή της χορήγησης ασύλου όπου κριθεί απαραίτητο. Τα κέντρα θα δημιουργηθούν σε αποστάσεις που θα είναι κοντινές σε αστικούς ιστούς. 

Το κάθε κέντρο από αυτά θα είμαι σε θέση να φιλοξενήσει περισσότερους από 1.000 μετανάστες, ενώ θα επανδρωθούν με το αντίστοιχο έμψυχο δυναμικό εργαζομένων που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες που χρειάζεται στους ανθρώπους αυτούς για την καλύτερη διαβίωση τους.

Πάντως, οι αποφάσεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις στους κατοίκους της κάθε περιοχής και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από φορείς, σε περίπτωση που περάσουν στην φάση της υλοποίησης τους. Κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα.