Η παράσταση «Ο Αμερικάνος», μια δραματοποιημένη διήγηση από τον Θανάση Σαράντο, βασισμένη στο ομότιτλο κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, επιστρέφει στην Πάτρα και το θέατρο «Λιθογραφείον». «Ο Αμερικάνος» ζωντάνεψε για πρώτη φορά επί σκηνής τον Δεκέμβριο του 2009 και παίζεται με επιτυχία επί δέκα συνεχόμενες σεζόν σε όλη την Ελλάδα. Η παράσταση έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 25 πόλεις ανά την Ελλάδα και την έχουν παρακολουθήσει πάνω από 50.000 θεατές.

Στο έργο «Ο Αμερικάνος», ο Γιάννης του Μοθωνιού είχε φύγει μικρός για την Αμερική, ακολουθώντας κάποιο ακαθόριστο όνειρο για καλύτερη ζωή, μακριά από τη φτώχεια και τη μιζέρια. Είκοσι χρόνια έλειπε από το νησί του. Το αντίτιμο, όμως, ήταν πολύ ακριβό. Έχασε τη νιότη του, τη γλώσσα του, τους γονείς του, τους φίλους, την αρραβωνιαστικιά του… Γυρίζει στον τόπο του ξένος, άγνωστος, ξεχασμένος από όλους. Και ψάχνει να βρει τη χαμένη του ζωή μέσα στα ερείπια, στην παλιά του γειτονιά, στο πατρικό του σπίτι, μια αναζήτηση δοσμένη από τον συγγραφέα με ένταση και δραματικότητα.


Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Ο ήρωας δεν είναι Αμερικάνος, αλλά ένας Έλληνας μετανάστης, «ξένος» μέσα στην ίδια του την πατρίδα. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με πολλά προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής –αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι, που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία…

Το παρελθόν κάποτε μας αιφνιδιάζει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του, σημειώνει ο Ελύτης στο βιβλίο του για τον Παπαδιαμάντη. Το συγκλονιστικό έργο, γραμμένο το 1871, είναι εξαιρετικά επίκαιρο, όχι μόνο για το σύγχρονο ρεύμα της μετανάστευσης, που πηγάζει από τις οικονομικές συνθήκες, αλλά κι επειδή στην Ελλάδα του 2020 έχουμε καταντήσει, σχεδόν όλοι, «ξένοι» μες στην πατρίδα μας. Η ξενιτιά και η μοναξιά, η αποξένωση από τον συνάνθρωπο, παρουσιάζονται από τον Παπαδιαμάντη ως σύμβολα της απώλειας της επαφής με τον εσωτερικό μας κόσμο. Το ταξίδι του «Αμερικάνου», που αναζητά το παρελθόν, που εγκατέλειψε κι έχασε, μπορεί να εννοηθεί, έτσι, κι ως ταξίδι συμβολικό, προς τον εαυτό μας, προς τη βαθύτερη ουσία μας.

Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη έχει ιδιαίτερα έντονο το στοιχείο, που διαπνέει ολόκληρο το έργο του- στον ύψιστο, όμως, βαθμό: Κι αυτό είναι η αγάπη για τον καθημερινό άνθρωπο. Το παπαδιαμαντικό διήγημα είναι αισιόδοξο κι ελπιδοφόρο, ακόμα κι όταν περιγράφει μια Ελλάδα φτώχιας του 1870, στην οποία, πολλοί αναγκάζονται να αφήσουν τον τόπο τους, για να βρουν μια καλύτερη τύχη στην ξενιτιά. Ουσιαστικά, όλο το διήγημα μπορεί να διαβαστεί ως μια παραλλαγή του μύθου του Οδυσσέα με αίσιο τέλος, ως η «αιώνια» ιστορία της επανένταξης του αποξενωμένου άνδρα στην αγκαλιά της αγαπημένης, της οικογένειας, της κοινότητας, της πατρίδας.


Πρόκειται για μια παράσταση δουλεμένη στη λεπτομέρεια, όπου ο λόγος του Παπαδιαμάντη, αυτούσιος, ζωντανός και συγκλονιστικός, αναδεικνύεται με μια μουσικότητα, που σε παρασύρει. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Θανάση Σαράντου, πιστή και με σεβασμό στο πνεύμα του συγγραφέα, με παλλόμενο ρυθμό και ανεξάντλητο πάθος, μας έδωσε μια μοναδική, πρωτότυπη παράσταση. Οι φωτισμοί δημιούργησαν εξ’ αρχής μια επιβλητική και υποβλητική ατμόσφαιρα, ενώ η κινησιολογία «κούμπωνε» άψογα με τη ροή του λόγου. Αναφαίρετο στοιχείο του συνόλου η ατμοσφαιρική κι εμπνευσμένη μουσική του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη, την οποία ερμήνευσε πάνω στη σκηνή ο Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.

Ο εξαιρετικός ερμηνευτής Θ. Σαράντος, κάνοντας «διάλογο» με ένα πιάνο επί σκηνής, καταφέρνει να σε μεταφέρει σε μια αλλοτινή εποχή, χωρίς σκηνικά, με μοναδικά εργαλεία ένα παλτό και μία βαλίτσα. Στα διαλογικά μέρη του κειμένου μεταπηδούσε με αφοπλιστική άνεση από το ένα πρόσωπο στο άλλο, δίνοντας ένα πραγματικό ρεσιτάλ στους πολλαπλούς ρόλους. Εξαιρετικά παραστατικός, δημιούργησε εικόνες με την αφήγηση του κι έκανε απόλυτα κατανοητό το διήγημα, παρά την δύσκολη γλώσσα του Παπαδιαμάντη.

Συμπερασματικά, ένα από τα λίγα διηγήματα του Παπαδιαμάντη με αίσιο τέλος μετατρέπεται σε μια πολύ καλή θεατρική παράσταση, με μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Θ. Σαράντο.

«Ο Αμερικάνος»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης
Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σκηνική επιμέλεια: Λίνα Μότσιου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Τάσος Θώμογλου
Παραγωγή: Εταιρεία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Παίζεται στο θέατρο «Λιθογραφείον» (Μαιζώνος 172β)
Παρασκευή 10/1 21:30, Σάββατο 11/1 21:30, Κυριακή 12/1 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 13€, 10€ (φοιτητικό/μαθητικό, ομαδικό άνω των 65), 8 € (ατέλειες, ανέργων, ΑΜΕΑ)
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ στα 10 ευρώ στο https://www.viva.gr/tickets/theater/lithografeio-patra/o-amerikanos/

Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2610 328394