Καθίζηση δεν είχε μόνο η Πάτρα στην εμπορική της κίνηση την εορταστική περίοδο. Υπήρξε μία γενική πτώση σε όλη την Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, αλλά και τα νησιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Γιώργο Βαγενά. 

Η αγορά μπήκε στο... off στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας, με την πτώση να φτάνει έως και το 30% σε ορισμένες περιοχές και σε συγκεκριμένες μορφές του εμπορίου. "Ο μέσος όρος της πτώσης σε όλη την περιοχή της Ομοσπονδίας ήταν στο 15%. Υπήρξαν μέρη όμως που ξεπέρασαν αυτό το ποσοστό και η μείωση της εμπορικής κίνησης ήταν σε ένα ακόμα πιο υψηλό επίπεδο". 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει, αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν την μεγαλύτερη πτώση την είχαν οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, δηλαδή, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία, όπου εκεί η πτώση στην εμπορική κίνηση, ξεκινούσε από το 20% και έφτανε ανάλογα με την αγορά και το είδος που δραστηριοποιούταν η κάθε επιχείρηση, στο 30%, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ένδυσης και των υποδημάτων. 

Η Πάτρα ήταν μέσα στις πόλεις αυτές που η αγορά της υπέστη καθίζηση την εορταστική περίοδο, σε όλα της σχεδόν τα είδη. "Λίγο καλύτερα ήταν τα πράγματα για τις πόλεις της Πελοποννήσου, ενώ πιο βελτιωμένη ήταν η κατάσταση στα νησιά, όμως σε κάθε περίπτωση η κίνηση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά ήταν μείον σε όλες τις περιοχές". 

Αυτό που φάνηκε από την γενική πτώση της αγοράς ακόμα και σε περιοχές που κατά παράδοση συγκεντρώνουν κόσμο τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ήταν ότι η μη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, σε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, όπως είχε γίνει πέρυσι, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μείωση της εμπορικής κίνησης σε όλη την γκάμα του εμπορικού κλάδου. 

"Το κοινωνικό μέρισμα έλειψε φέτος από όλες τις αγορές των μεγάλων ή και των μικρότερων αστικών κέντρων. Όπως αποδείχτηκε από την περσινή ανάκαμψη των αγορών και την φετινή καθολική μείωση, είναι ένα επίδομα που πηγαίνει από τον καταναλωτή κατευθείαν στις επιχειρήσεις και στην αγορά και από την στιγμή που δεν υπάρχει είναι λογική αυτή η πτώση" τονίζει ο Γιώργος Βαγενάς. 

Σε γενικές γραμμές το 2019 κλείνει με αρνητικό τρόπο και με μείον το ισοζύγιο. "Ήταν μία αρνητική χρονιά το 2019 για τον εμπορικό κλάδο όλης της επικράτειας. Τα ποσοστά της μείωσης της εμπορικής κίνησης, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, έφτασαν κατά μέσο όρο σε όλη την Ελλάδα, το 20%. Είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει άπαντες".