Έως στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το τεύχος της προκήρυξης του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας. 

Το τεύχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολυσέλιδο και περιλαμβάνει όλους τους όρους του διαγωνισμού που προκηρύσσει ο δήμος της Πάτρας για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης της οριστικής παραχώρησης του, με απόφαση που είχε πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από αγώνες που είχαν ξεκινήσει και συμμετάσχει από κοινού, οι φορείς της αχαϊκής πρωτεύουσας, με μπροστάρη τη δημοτική αρχή. 

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που είναι να γίνουν στην Πάτρα και το οποίο θα αλλάξει την όψη και την εικόνα της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες, ένα έργο δηλαδή που θα πρέπει να έχει το σημάδι της διαχρονικότητας αφού θα περάσει και στις επόμενες γενιές, ως μια κληρονομιά των νυν ταγών της πόλης. 

Για αυτό και η δημοτική αρχή επέλεξε την διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, δίνοντας τη δυνατότητα σε εξειδικευμένα γραφεία και επιστήμονες να καταθέσουν τις προτάσεις τους και με βάση αυτές να προκύψει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, αδιαφορώντας για το ότι οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και έχουν να ξεπεράσουν γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που ενδέχεται στην πορεία να βάλουν διάφορα εμπόδια. 

Το έργο πάντως θα προχωρήσει και άλλωστε η διακήρυξη του υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2020. Από από την στιγμή που υπάρχει αυτή η σύμβαση οριστικής παραχώρησης της παραλιακής ζώνης που καθιστά την διαχείριση της στον δήμο, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να θέλει (που δεν έχει πει κάτι τέτοιο), δεν μπορεί να αλλάξει κάτι.

Η παραλιακή ζώνη από την περιοχή της Πλαζ έως και στον Κόκκινο Μύλο είναι ένας χώρος που ανήκει οριστικά στην πόλη (με εξαίρεση το νέο λιμάνι).


Από το 2021 και μετά στην τελική ευθεία

Όταν βγει στον "αέρα" ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και υποβληθούν οι προτάσεις από τα αρχιτεκτονικά γραφεία που πρόκειται να πάρουν μέρος, θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των μελετών και των φακέλων που θα έχουν κατατεθεί.

Στη συνέχεια θα δοθεί το βραβείο στην ομάδα που θα κερδίσει τον διαγωνισμό και από εκεί και ύστερα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανεύρεση προγράμματος ή κονδυλίων για την χρηματοδότηση του έργου, κάτι που δεν έχει εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2020 και έτσι από το 2021 και μετά εφόσον η προσπάθεια για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του αποδειχθεί επιτυχής, τότε το έργο θα μπει στην τελική ευθεία. 

Ωστόσο, κρίνοντας από τις προτάσεις που είχε καταβάλει η δημοτική αρχή για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, πριν από μερικούς μήνες, η συλλογιστική και η κατεύθυνση δεν αλλάζει.

Βάρος θα δοθεί στην αναψυχή, στην ψυχαγωγία, στη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων της συγκεκριμένης έκτασης με τέτοιο τρόπο που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να έχουν μία δωρεάν διέξοδο μπροστά από την θάλασσα τους.