Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα αποτελέσματα των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την προστασία της δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των εορτών «παρά τη "χαλαρή" διάθεση των ημερών αυτών».

Όπως αναφέρεται το πρόγραμμα τηρήθηκε απαρέγκλιτα και κατά «την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους τα μεικτά κλιμάκια των Ε.Α.Δ.-ΕΛ.ΑΣ συνέχισαν με τον ίδιο ρυθμό τους ελέγχους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «χαρακτηριστικά σημειώνονται οι περιπτώσεις της Ελασσόνας, όπου στα 15 καταστήματα που ελέγχθηκαν δεν βεβαιώθηκε καμία παράβαση σε καταστηματάρχη, ενώ παράλληλα δε βρέθηκε πολίτης που να κάπνιζε σε χώρο που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, της Τρίπολης, όπου επίσης δεν βρέθηκε κανένας που να κάπνιζε σε μη επιτρεπόμενο χώρο και της Άνω Χώρας Ναυπάκτου, όπου δεν επιβλήθηκε πρόστιμο σε κανένα από τα 9 ελεγχθέντα καταστήματα με όσους εκ των θαμώνων επιθυμούσαν να καπνίσουν να μην ενοχλούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες (-5οC) προκειμένου να καπνίσουν συνεισφέροντας έτσι ενεργά στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Στην Πάτρα στις 5 Ιανουαρίου ελέγχθηκαν 3 καταστήματα /κέντρα διασκέδασης τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Σε μία από τις επιχειρήσεις βρέθηκε καπνίζων σε μη επιτρεπόμενο χώρο με συνέπεια να επιβληθεί πρόστιμο των 100€ στον καπνίζοντα και 1.000€ στην επιχείρηση (επιφανείας άνω των 100 τμ). 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας: "Στην Πάτρα ελέγχθηκαν 3 καταστήματα /κέντρα διασκέδασης τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Σε μία από τις επιχειρήσεις βρέθηκε καπνίζων σε μη επιτρεπόμενο χώρο με συνέπεια να επιβληθεί πρόστιμο των 100€ στον καπνίζοντα και 1.000€ στην επιχείρηση (επιφανείας άνω των 100 τμ).

Άνω Χώρα Ναυπακτίας: Ελέγχθηκαν 9 καταστήματα. Δεν βρέθηκαν καπνίζοντες στους εσωτερικούς χώρους. Οι καπνίζοντες επέλεξαν να τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων χρησιμοποιώντας καλαίσθητες κουβέρτες που παρείχαν τα καταστήματα, όπως γίνεται σε αντίστοιχα καταστήματα του εξωτερικού, ενώ η θερμοκρασία βρισκόταν στους -50C. Δεν κατεγράφησαν παραβάσεις του αντικαπνιστικού από τις επιχειρήσεις".